Турски и гръцки изтребители се прехващат над Егейско море

Турция отново съобщи, че нейни изтребители F-16 са били обезпокоени от гръцки самолети в Егейско море. Това, според източници на министерството на националната отбрана на Турция, се е случило на 24 август, когато два турски изтребителя F-16, които изпълнявали тренировъчна мисия на самолетите за ранно предупреждение AWACS и Nexus Ace на НАТО в Егейско море, са били притеснявани от гръцки изтребители F-16, които ги прехванали, предаде турската частна телевизия НТВ.

Турските самолети са отговорили на гръцките самолети, като също ги прехванали, отбелязва телевизията.

Източниците от турското министерство са посочили още, че "Гърция упорито продължава да взима на прицел мисии на НАТО, за да увеличи напрежението". 

По-рано тази седмица Турция също съобщи, че гръцки самолети са обезпокоили турски изтребители (тогава в Източно Средиземно море), извършващи мисия на НАТО. Анадолската агенция предаде, че Турция е извикала военния аташе на Гърция и е подала жалба в НАТО, след като гръцки самолети предполагаемо обезпокоили турски изтребители, които провеждали "важна мисия" на военния алианс. Впоследствие гръцкото министерство на националната отбрана отхвърли турските твърдения.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини