Ердоган: Турция ще извършва сондажи за петрол и газ в Източното Средиземноморие

Турция ще извършва сондажи за петрол и газ в Източното Средиземноморие, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Изявлението на Ердоган може да възобнови напрежението с ЕС и в частност с Гърция на фона на усилията за подобряване на отношенията им, отбелязва агенцията.

Турция има разногласия с членките на ЕС Гърция и Кипър за енергийните запаси и пълномощията в региона.
Ердоган, който говори в северозападния турски окръг Сакария, каза, че Анкара получава сигнали за наличие на природен газ в Източното Средиземноморие и обеща да продължава да защитава правата на Турция в региона.

Ще извършваме нашите операции за проучване за находища на петрол в Източното Средиземноморие, Кипър, каза Ердоган без да уточни кога ще се извършват операциите.

Лидерите на ЕС заплашиха Турция да предприемат наказателни мерки заради сондажите й, но впоследствие замразиха плановете си, след като Турция изтегли кораба си за проучвания от спорните води.

Коментарите на Ердоган бяха направени седмица, след като ЕС обеща 3,5 милиарда евро за Турция, за да продължи да приема сирийски бежанци (до 2024 г.). 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини