Ромите в първомайско - интегрирани и не създават проблеми

На днешния ден, 8 април, се чества Международният ден на ромите.

Това е повод да разговарям с общинския кмет на Първомай и кметовете на две от селата в общината с компактно ромско население за проблемите на ромите и  съжителството с тях.

Имаме голяма ромска общност, каза Николай Митков – кмет на община Първомай, която противно на клишето, не създава проблеми и до голяма степен е интегрирана с останалата част от населението.

Че ромите живеят спокойно и не създават проблеми потвърдиха кметовете на селата Виница и Караджалово Георги Русев и Мариана Колева.

През последните години се забелязва повишаване на благосъстоянието на ромите, като изключение правят тези от тях, които са населили държавните имоти извън регулацията на Първомай. Там хората са бедни, много от тях са неграмотни и често са без работа заради ниското образование и липсата на квалификация, но и това се променя през годините. Много от ромите работят в селското стопанство и преработвателната промишленост, но има и други  примери, макар и все още единични. Някои от тях са на административни длъжности, реализират се в здравеопазването и образованието. Голяма част от ромите работят извън България и са един от най-големите инвеститори в общината.

Над 90% от децата посещават училища и детски градини. Благодарение на различни програми са поети част или целите месечните такси. Процентът отпаднали от училище е все по-малък. Инвестира се в сградния фонд на образователните институции.

Кметът на село Виница сподели част от проблемите на жителите на неговото село – лоша организация по поддръжка на чистотата, липса на улично осветление, разбити улици. Наскоро в селото беше направен ремонт на улица, която често се наводняваше, а той прави усилия селото да има по-приветлив вид.

Кметът Мариана Колева споделя, че най-големият проблем за ромите в Караджалово са разбитите улици и пътища до селото.

Справка в община Първомай показа, че тази година са отделени двойно повече пари за закупуване на сметосъбиращи съдове, а скоро ще бъде и изпълнена и поръчка за доставка на варели и „бобри“.

Ремонтирани се улици в ромските махали на селата Искра, Дълбок извор и Виница.

Кметът Николай Митков се похвали и с добрата работа на здравините медиатори в общината, сътрудничеството им със социалните служби и помощта, която оказват служителите на ромите и ромските семейства.

Кметът Николай Митков поздравява ромите по случай 8 април и им пожелава здраве и работа и  препоръчва: „Образовайте децата си! Само така те ще имат по-добър живот и повече възможности!“


Международният ден на ромите е обявен през 1992 г. от ООН и Европейския съюз по предложение на Международната организация Романо юнион. На Първия световен ромски конгрес, проведен в Лондон през 1971 година, е поставено началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност. Участие в него взимат представители на ромите от всички континенти и на индийското правителство. Делегатите обявяват датата 8-ми април за международен ден на ромите, който по препоръка на делегатите е включен в календара на ООН. На този ден ромите по света почитат паметта на своите събратя, загинали по време на Втората световна война. На конгреса през 1971 година са приети също и флагът и химнът на ромите.

По случай 8 април на много места в община Първомай се организират празници, които тази година са отменени заради пандемичната обстановка.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Последни новини