Водещи световни компании подкрепиха призива на WWF за временно спиране на дълбоководното копаене

Google, BMW, Volvo и Samsung SDI са първите световни компании, които се присъединиха към призива на Световния фонд за дивата природа (WWF) за мораториум върху дълбоководното копаене. Това съобщи днес неправителствената организация, цитирана от Ройтерс.

Подкрепяйки призива, компаниите се ангажират да не използват каквито и да било минерали от морското дъно, да ги изключат от веригите си за доставки и да не финансират дейности по дълбоководно копаене.

Чрез дълбоководното копаене се извличат кобалт, мед, никел и манган - ключови минерали, които обикновено се използват за производството на батерии. Те са особено изобилни в зоната Клариън-Клипертън в северната част на Тихия океан, широка площ, обхващаща милиони квадратни километри между Хавай и Мексико.

Подобна дейност ще бъде безразсъдно недалновидна, имайки предвид, че по-голямата част от дълбоководната екосистема тепърва трябва да бъде проучвана и анализирана, се посочва в комюникето на неправителствената организация.

Мораториумът призовава за забрана на дълбоководното копаене, докато не бъдат анализирани изцяло рисковете и не се изчерпат всички алтернативи.

BMW  обяви, че суровините, получени чрез дълбоководно копаене, в момента не са опция за компанията, тъй като не са налице достатъчно научни доказателства, за да се оценят рисковете за околната среда.

Google и Volvo не отговориха на молбата за коментар.

Южнокорейският Samsung SDI съобщи, че е първият производител на батерии, който участва в инициативата на Световния фонд за дивата природа. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини