Неврологични разстройства и депресия при 99% от преболедувалите коронавируса

Неврологични разстройства и депресия се срещат при 99% от хората, прекарали коронавирус. За това говори Галина Иванова, главен специалист на свободна практика по медицинска рехабилитация към Министерството на здравеопазването на Русия, на пресконференция, пише „Известия“ на 25 март.

"Последиците от новата коронавирусна инфекция са много разнообразни. И днес в публикациите на професионалната общност могат да се разграничат поне четири групи ... Първата са, разбира се, кардиореспираторни нарушения, които се проявяват в хипоксия, нарушен бронхиален клирънс, болки в гърдите, сърдечни болки, ритъмни нарушения", казва експертът.

Според Иванова на второ място са неврологичните прояви на COVID-19, които по правило се натрупват всеки месец. Тя отбеляза, че главоболие, нарушена чувствителност, мирис, вкус, пареза, парализа, когнитивно увреждане с различна тежест, тревожност и депресия се наблюдават при почти 99% от пациентите, претърпели коронавирус.

Още от първите дни много пациенти с COVID-19 показват мускулно-скелетни нарушения.

Четвъртата група последици от инфекцията включва хранителни и метаболитни проблеми.

Психиатърът, експерт на Световната здравна организация (СЗО) Владимир Менделевич в сряда, 24 март, посочи симптомите, които показват мозъчни нарушения при тези, които са имали коронавирус. Според него трябва човек трябва да се тревожи при неспособност да се справи с предишната интелектуална дейност.

Учени от Вашингтонския университет в САЩ показаха, че патогенните протеини на коронавируса могат директно да повлияят на мозъка, причинявайки потенциално фатални нарушения в нервната система. Това те съобщават в статия, публикувана в списанието Nature Neuroscience.

Изследователите са установили, че S-протеинът (S1), прикрепен към обвивката на коронавируса, може сам да премине кръвно-мозъчната бариера, предизвиквайки възпаление чрез освобождаването на цитокини.

Коронавирусният протеин е в състояние да навлезе в мозъка, което позволява на SARS-CoV-2 да атакува дихателните центрове на мозъка и да причини дихателен дистрес.

Експериментални резултати показват, че S1 се транспортира по-бързо в обонятелната луковица и бъбреците при мъжете, отколкото при жените. Това може да се дължи на повишената предразположеност на мъжете към по-тежкия курс на COVID-19.

Резултатите потвърждават констатациите на учени от университета Хумболт в Берлин, които доказаха, че коронавирусът SARS-CoV-2 е в състояние да проникне в мозъка чрез обонятелния нерв, причинявайки директно увреждане на централната нервна система и опасни неврологични симптоми. Изследователите са доказали наличието на вирусна РНК в различни области на носоглътката и мозъка на пациенти с COVID-19.

Коментари в сайта

Последни новини