Sotheby's продава на търг колекцията на Кристо Явашев, публикуват дневниците му

Откъси от дневници на Кристо Явашев са публикувани в навечерието на търг на "Сотбис", на който ще бъдат продадени творби от личната му колекция, съобщи електронното издание на британския "Гардиън".

Бележките за лични срещи дават възможност да се надникне в "скрития свят" на художника и съпругата му Жан-Клод през 60-те години на миналия век, когато двамата си проправят път в Ню Йорк.

Четирите дневника от периода 1964-1968 г., които няма да се продават на търга, представят и кръга приятели на двойката в Ню Йорк, сред които са Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол и Марсел Дюшан. Записките са многообразни - от банален списък покупки за приготвяне на сос болонезе за вечеря с италианския артист Мимо Ротела до напомняне "Обади се на Анди Уорхол".

На 18 март 1968 г. в един от дневниците се намира бележка: "Филми на Анди Уорхол - "Юниън Скуеър" 33". В друга от 1967 г. четем "Вечеря с М.Дюшан. А.Уорхол". Дюшан и Кристо се срещат за пръв път в Милано през 1963 г., но се сближават в Ню Йорк.
"Кристо казваше, че Марсел е тих и не обича да говори много за изкуство, но с Жан-Клод имали закачливи отношения. Кристо казваше, че Марсел ставал разговорлив единствено когато Жан-Клод разказвала вицове или случки", каза мениджърът на студиото на Кристо Лоренца Джованели, приятелка и близка на твореца от български произход.

"Когато Марсел идвал на вечеря в дома им, той вече бил доста възрастен, затова оставяли стол във фоайето на всеки етаж, за да може той да си почива, докато изчаква стълбището", добавя тя.

"Кристо и Жан-Клод прекарвали доста време и с Анди Уорхол. Имали много общи приятели и често обядвали или вечеряла заедно, или пък ходели на кино. Кристо казваше, че той е много мил, дори срамежлив човек", каза още мениджърката.

Еклектична смесица от предмети от личната арт колекция на Кристо и Жан-Клод ще бъде предложена на търг от аукционна къща "Сотбис". Сред тях са творбите на Уорхол - картината "Джаки, 1964", изобразяваща бившата първа дама на САЩ Джаки Кенеди, оценена на един милион евро, литографски принт на Елизабет Тейлър, подписан с химикал от Уорхол и още две негови литографии.

Сред другите лотове са бронзова статуя на Хуан Миро, рисунки от проекта за опаковането на Пон Ньоф и миниатюра на Марсел Дюшан от края на 30-те години на миналия век, произведенията "Бекон и яйце", "Сладолед" и "Телешка пържола" на скулптора от шведския произход Клаас Олденбург, посветени на Кристо.

"Голяма част от творбите са свидетелство за приятелства и срещи, всяко произведение е свързано с анекдот, по-ценен от самата творба. Лусио Фонтана, Ив Клайн, Анди Уорхол, Кийт Харинг - самият той голям почитател на Кристо и Жан-Клод...В техните очи престижните имена не били важни, значение имали историите, свързвали двойката с всеки от тези автори", пише в каталога за търга. Той ще се проведе онлайн от 8 до 18 февруари на sothebys.com и в Париж на 17 февруари.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини