Български "Вечен календар" от 1860 година - предсказания за 2021 година

"Вечен календар" от 1860 година насочва към предсказания за 2021 година. Книгата е издадена в Букурещ с помощта на видински учители, търговци и занаятчии. Според текста във "Вечен календар" 2021 г. "Ще бъде под планетата Юпитер в зодия Лъв и ще е благодатна за всичко. Страшни смущения ще се покажат на една страна на земята с убийства на много войнско и смърт на владащите на онова място: подобно на други различни царства. Боеве страшни и беди за царете. Предприятия на послужниците от страната на властителите, препирания и несъгласия помежду всичките человеци. И в една част на земята ще бъдат велики метежи от страна на царете; и големи вреди на търговците."

Д-р Сашка Бизеранова, етнограф, уредник в Регионалния исторически музей във Видин разказва за БТА за съхраняваната книга, отпечатана през 1860 г. "Вечен календар" е книгата, която е сред ценните експонати на отдел "Етнография" при Регионален исторически музей - Видин.

Книгата, която не е напълно запазена, е издадена в Букурещ преди 161 години, когато още в българските земи няма книгопечатане.

Книгата е издадена от Ем. Д. Петров през 1860 г. в Букурещ. Експонатът е предаден и постъпва в отдела през 1999 г. от Иван Тодоров Иванов от гр. Видин, намерен в гр. Дунавци при неговата баба. До момента експонатът не е проучван, нито е публикуван.

Книгата е на български език, има много рисунки, щампи, орнаменти и винетки по страниците. Книгата е ценна, разказва д-р Бизеранова, и с това, че има много приписки по страниците й. От тях ние, съвременните хора, разбираме и добиваме представа за бита на хората притежавали книгата, за техния живот, както и на спомоществователите - професиите им, интересите им, именната система във Видинско и др. Откриват се и рисунки, правени по текстовете в книгата и по бележките на собствениците, допълва д-р Бизеранова.

Книгата е с дебела кожена подвързия, липсват няколко страници и е с малък формат - 15 на 25 см. Интересна е и със своето съдържание, което включва няколко раздела : исторически събития, станали в България и света, бележити дати, които всеки трябва да почита и знае - отново за България и света. В отделени раздели има: родословие, месецослов, подвижни празници, писани зодиакалните знаци и вечен календар с предсказания и др. Специално място е отделено на съновник с гадания и с обяснителни и тълкувателни бележки , разказва Бизеранова.

На практика "Вечен календар" представлява хронологично една енциклопедия, която е особено ценна с информацията, която носи за света и България и притежанието й е било въпрос на чест, показвало е определен социален статус и просперитет на собственика й.
Д-р Сашка Бизеранова уточнява, че книгата е постъпила от частно лице в далечната 1999 г. и е била откупена от Видинския музей. Голямата й ценност се състои в това ,че е една от първите книги на български език, преди в страната ни да има книгопечатане. В нея етнографи и историци намират информация за хората и бита им във Видинския край, защото на страниците на книгата се откриват имената на спомоществователите ,които са дали пари, за да се издаде книгата и да я притежават.

Общо във Видинско са попаднали 74 книги, но имената на хората са значително по-малко. Причината е ,че някои от спомоществователите за купили по две и три книги, като срещу името е отбелязана и бройката закупени книги - в повечето случаи за наследниците им. Отличава се един спомоществовател -търговец, който е закупил 5 книги от "Вечен календар". От имената, записани като спомоществователи, етнографите са получили една пълна картина на съществуващия през 1860 г. видински еснаф. В него са преобладавали куюмджиите - златари,търговци,които са търгували основно с румънския град Брашов и са наричани брашовяни. Сред спомоществователите се откриват и имената на учители -възрожденци, и единствената жена, поръчала книгата - учителката Татяна. За нея също е било въпрос на чест притежанието на това издание, допълва Бизеранова.

Най-любопитната част от книгата "Вечен календар" е тази с предсказанията по години. Те са направени на база подреждането на планетите спрямо Слънцето и връзката им със зодиакалните знаци, уточнява Бизеранова. Всеки един цикъл от предсказания е от 28 години, след което има повторяемост, допълва етнографът. В книгата предсказанията са до края на 20-и век по години, след което започва новият повторяем цикъл от 28 години, като се запазва структурата на гадаене и предсказание по положението на планетите и на зодиакалните знаци.

И така според запазения, издаден през 1860 г. "Вечен календар" 2021 г. ще бъде под планетата Юпитер в зодия Лъв и ще е благодатна за всичко, разказва Бизеранова и уточнява, че пълният текст на предсказанието е адаптиран към съвременния правопис и го представя пред читателите както е напечатан и без коментар.

"В тази година владее планетата Юпитер в зодия Лъв в жилището Слънчово, затова годината бива благодатна на всичко, то е в жито, коприна, особено на маслините, на овощията и гроздето най-много, но и болести ще се покажат на много места, затова требе повече вино да пиеме. Зимата ще е испърво с лют студ, около средата топла, и на конец средня. Пролетта и летото ще са с дъждове, громове, светкавици, но и суша и вреда (смърт) по говедата. Есента ще е с голяма вода и болести: затова треба мера на ястията.

Страшни смущения ще се покажат на една страна на земята с убийства на много войнско и смърт на владащите на онова място: подобно на други различни царства. Боеве страшни и беди за царете. Предприятия на послужниците от страната на властителите, препирания и несъгласия помежду всичките человеци. И в една част на земята ще бъдат велики метежи от страна на царете; и големи вреди на търговците."

Дали предсказанията отпреди 161 години за 2021 г. ще се сбъднат предстои да видим.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини