Свързаният с Марешки строеж в Морската градина приключи, докато общината го проверява

Къща с три жилищни етажа, барбекю, басейн, алеи и помощна постройка с 218 кв.м застроена площ са вече пред завършване в терен, собственост на компанията "Марешки недвижими имоти", във варненската Морска градина. Това показа проверка на "Дневник" в края на миналата седмица. Имотът е свързан със заместник-председателя на парламента Веселин Марешки през дружество, собственост на майка му.

Строителството продължава и в този момент независимо от сигналите до местната администрация и публикациите в различни медии. В няколко поредни писма с отговори на въпроси, зададени както от журналисти, така и от общински съветници, зам.-кметът на Варна Тодор Иванов информира, че за всички действия на община Варна по повод на подадените сигнали ще бъде дадена "надлежна" информация. Но вече четвърти месец това така и не се е случило.

Междувременно триетажната постройка в имота изглежда почти готова,

алеите край нея са асфалтирани, построено е голямо барбекю, а на границата със съседния имот се е появила друга едноетажна сграда. В центъра на терена все още се строи басейн.

Справка в сайта на Агенцията по геодезия, картография и кадастър показва, че строителството се извършва в терен с начин на трайно ползване "Обществен селищен парк, градина" с площ от 3791 кв.м. Имотът е прехвърлен на компанията "Марешки недвижими имоти" на 17 юни м.г. от дружеството "Варна фарма М". Управител и на двете е 76-годишната Веска Марешка, майка на лидера на партия "Воля" Веселин Марешки. Според данни от Търговския регистър тя е собственик еднолично или в съдружие на общо 69 компании и участва в управлението на 100. Самият Марешки е член на съвета на директорите на "Марешки недвижими имоти" заедно с майка си и съпругата си Светлана.

Според текста на писмо, изпратено от Тодор Иванов до директора на Дирекция "Строителен контрол" в ДНСК Георги Даракчиев, с което "Дневник" разполага, след подаден сигнал в имота на компанията "Марешки недвижими имоти" е била извършена проверка. В кореспонденцията е посочено, че той се намира "в местност Салтанат, но е пропуснато уточнението, че според Общия устройствен план на Варна, влязъл в сила още през 2012 г., тя е неразделна част от Морската градина.

В същото писмо е отразено, че при проверката в парцела е била констатирана "масивна едноетажна сграда, представляваща допълващо застрояване с размер 25 м на 8.70 м, ситуирана на общата граница със съседните имоти. Същата не е отразена в кадастралната карта на гр. Варна и не е била предмет на прехвърлителната сделка".

В писмото изрично е упоменат и следния факт:

"След разглеждане на предоставените строителни книжа се установи, че за построеното няма одобрени инвестиционни проекти и/или разрешителни за строеж. Той е шеста категория според Закона за устройство на територията."

Справка с текста на закона показва, че категоризирана по този начин масивната едноетажна сграда в имота, свързан с Веселин Марешки, е приравнена с "временните строежи за нужди, свързани с организация и механизация на строителството или за нужди, свързани с осъществяване на мероприятия по възстановяване и рекултивация на нарушени територии". В същата категория попадат постройки със селскостопанско предназначение, оранжерии с площ до 200 кв.м, подпорни стени, огради" и др. Въпросната постройка обаче очевидно не влиза в тази категория.

В края на писмото, с копие до общинския съветник Стела Николова ("Демократична България"), зам.-кметът на община Варна уведомява директора на строителния контрол в ДНСК, че общинската администрация е изискала с писмо "нотариално заверени декларации за периода на строителство на горепосочения имот", а за резултатите от тяхната проверка ще бъде изпратена допълнителна информация.

Това не се е случило вече повече от месец.

Още в края на септември м.г. "Дневник" получи от община Варна отговори на въпроси, според които за терена на "Марешки недвижими имоти" в местната администрация не е подаван и инвестиционен проект и не са издавани разрешения за строеж. По-късно от изказвания на главния архитект на Варна Виктор Бузев стана известно, че там се извършвал само ремонт на съществуваща сграда, за което не било необходимо строително разрешение.

Според текстовете на Закона за устройство на територията обаче строителни разрешения не се изискват само за извършването на "текущ ремонт на сгради, постройки, съоръжения и инсталации", "на елементите на техническата инфраструктура, с които не се променят трасето и техническата инфраструктура", "теренна консервация на недвижими културни ценности" и т.н. Снимките от случващото се в имота, свързан с Веселин Марешки, документират факта, че там явно не става въпрос за нито един от описаните случаи.

Подобно отношение на местната администрация във Варна към строителството в Морската градина не е прецедент. През 2018 г. администрацията на кмета Иван Портних издаде Удостоверение за въвеждане в експлоатация на

един от най-скандалните строежи в Морската градина

- двуетажна сграда, собственост на дружеството "Зърнени храни - гр. Силистра". Това стана въпреки неоспоримите доказателства, че сградата е била построена на мястото на друга, самосрутила се "от силен вятър" в тих и ясен ден. След това тя се оказа пораснала три пъти за четири години, докато документите й са обикаляли етажите на местната администрация във Варна, а накрая бе нанесена в кадастралните карти още преди строителството ѝ изобщо да е започнало.

Пословична стана и безпомощността на общинските чиновници във Варна да премахнат т.нар. фитнес на Веселин Марешки, построен през 2012 г. върху пясъка на плажа "Кабакум". Двуетажната постройка е на практика малка вила за частно ползване. Вероятно по тази причина още с построяването й Марешки събираше в нея само приятели и често играеше карти на верандата й с някогашния си коалиционен партньор Бранимир Балачев. Той беше председател на Политическо движение "Социалдемократи", но след местните избори през есента на 2019 г. изненадващо оглави групата общински съветници от ГЕРБ във Варна.

На 30 януари т.г. пред БНР (Радио Варна) Балачев каза следното: "Настоящата общинска администрация във Варна няма да допусне строителство в Морската градина. От 2014 година общината има твърда позиция за неиздаване разрешения за строеж в парка. Благодарение на това имотите там станаха неатрактивни за собствениците."

Докато думите му летят в ефира, по новата къща на Марешки в приморския парк на града текат довършителни работи.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ва
    варненец
    1 0
    19:58, 2 фев 2021
    и този пак ще участва в изборите ,явно има още много неща за довършване
Последни новини