Цвета Караянчева: Да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен, е много опасно

Опитите да се отрече вот и да се оспорват резултатите на вот, който все още не е проведен, е много опасно, каза председателят на парламента Цвета Караянчева на срещата на президента Румен Радев с представителите на най-голямата парламентарна сила ГЕРБ във връзка с организацията и провеждането на предстоящите парламентарни избори.

Днес държавният глава провежда консултации с парламентарно представените политически партии.

Караянчева посочи, че в последните месеци в публичното пространство се насажда твърдение, че едва ли не предстоящите избори ще бъдат манипулирани, че ще бъде компрометиран изборният процес и ще бъде опорочен вотът. Тя заяви, че всичко това води до недоверие в изборния процес, до уронване престижа на институциите, до падане на избирателната активност, защото доверието на българските граждани се подкопава.

Внушенията, че "ГЕРБ ще прави изборите и ще ги манипулира, купи, прикрие резултатите", допълнително бие по авторитета на институциите, каза Караянчева. За съжаление, г-н президент, вие също участвате в такова говорене и в последните месеци това, което се наблюдава е, че има координирано усилие за подкопаване на доверието на българските граждани в избирателния процес, заяви председателят на парламента.

Цвета Караянчева каза, че в последните дни Румен Радев е дал възможност на политически фигури, които по социология няма да имат кой знае или въобще представителство в парламента и те, по думите й, са се превърнали в упор на прокламирани идеи да се обявяват предстоящите, непроведени избори за манипулирани. Това е много опасно, защото се позволява на хора, които не са участвали в избори, не познават изборния процес, да правят внушения на българските граждани, каза Караянчева и апелира за по-спокойно говорене и за утвърждаване на авторитета на институциите.

Цвета Караянчева посочи, че изборите в България се провеждат по избирателен закон, който е от 2014 г. и който е развит в годините. Тя посочи също, че много порочни практики са били премахнати като допълни, че винаги има какво да се желае.

Изборите в България не ги прави ГЕРБ, а се правят от институции, които си взаимодействат една с друга - ЦИК, МС, местната власт, партиите, неправителствените организации, българските граждани, които участват в секционните избирателни комисии, хората, които отиват да гласуват, посочи Караянчева и допълни, че всичко това е един механизъм, който трябва да се отстоява.

Президентът Румен Радев заяви, че "внушенията", че изборите могат да бъдат манипулирани, се опровергават само по един начин - с мерките, които се вземат от властите, така че да се гарантира на всички български граждани, че тези избори няма да бъдат опорочени.

Радев посочи, че това са законови, организационни, логистични и здравни мерки и изрази надежда да види такива мерки, предприети от ръководството на държавата и от ЦИК, които да убедят хората, че няма манипулация. Това е най-убедителният начин, че такава не съществува, каза той.

Румен Радев отхвърли тезата за негово участие в публично говорене за компрометиране на изборния процес и заяви, че за него са важни гласа на всеки един българин и всяка партия и той не дели партиите на такива, които са системни и присъстват от дълги години в политическия живот и такива, които сега прохождат.

Не можем да пренебрегнем нито една партия, нито един глас, според конституцията политическият живот се основава върху принципите на плурализма, нека уважаваме плурализма, защото той е залог за демокрацията, каза Румен Радев. 

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (2)

 • 1
  3,
  3,14
  3 -3
  12:24, 12 яну 2021
  Черноянчева,/ПКП /никой не е канил на срещата председател на парламента.И престани да се обаждаш,защото от устата ти само глупости излизат!
 • 2
  Да
  Дамян
  0 -1
  21:10, 12 яну 2021
  България е парламентарна , а не президентска република. И Караянчева е добре да набие канчето на този човек , който е всичко друго, но не и политик.Ще ми събира стари муцуни от кол и въже и ще ги нахъсва с вдигнат юмрук да му подарят властта, защото не е сигурен,че народът ще му я даде. И предварително се застрахова ,че изборите ще бъдат нечестни.Чиста ченгеджийска история.

Хороскоп за 16.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще премине по-леко, наситен с приятни емоции и срещи. Ще ви се отдава без затруднения да решавате въпроси от професионален, обществен и личен характер. С колегите си бъде коректни, както и с всеки друг, ако искате да приключите навреме и без нежелани последствия общите ви задачи.
16 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Несвойствени за вас занимания ще отнемат част от времето ви, но няма да съжалявате. Добри попадения в сферата на недвижимите имоти, както и в рекламата и бизнеса, като цяло. Нищо не е случайно, за успеха си сте работили много, днес ще берете плодовете от този труд. Движете се повече и общувайте с приятни хора.
16 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Денят ви ще е успешен и наситен с преживявания. Преуморявате се с работа, но има защо. Ще получите добра оценка и предложение за промяна на работното място. Финансовите придобивки ще ви радват, а също и доверието на хората към вас. Ще получите нови възможности за реализация и социален възход.
16 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отнасяйте се с разбиране към градивната критика по ваш адрес. Със сигурност има какво да научите за себе си, въпреки опита и квалификацията ви. Истина е, че имате повече разходи през тези дни, но по-важно е, че ги правите с желание – за подаръци и други удоволствия. Настроението ви в никакъв случай няма да пострада.
16 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате върху какво да се съсредоточите, за това ще си спестите излишните приказки. Отдадени на работата си, ще се вглеждате в променящите се бързо събития и ще търсите своето място в тях. Няма да ви бъде трудно, с логичното си мислене и действия бързо ще си осигурите добри позиции.
16 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Активността ви ще ускори развоя на делата, насочвайки събитията в благоприятна за вас посока. В общуванията си бъдете търпеливи и не създавайте напрежение на хората, които не се отличават с вашите качества. По-възрастен човек ще ви заяви намеренията си относно предстоящо събитие.
16 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте особено привлекателни за околните, чувството ви за хумор и младежкото ви излъчване до голяма степен ще ви помогнат в деловите ви срещи. Дори по време на напрегнати преговори успявате деликатно да разведрите обстановката.
16 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Готовността ви да сте полезни и добрата ви подготовка, ще направят възможно постигането на всичко, с което се захванете днес. Ще получите потвърждение на казаното много скоро. Смелите ви ходове и вниманието на което се радвате, ще доведат до положителни развития в живота ви.
16 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
16 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Възползвайте се от собствената си изобретателност. Можете да бъдете доволни от себе си по отношение на деловите си ангажименти и това няма да е случайно. Стремете се към повече прозрачност във взаимоотношенията си с хората около вас. Забравете миналото и се съсредоточете върху настоящето.
16 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Поставяте си постижими цели, които няма да ви затруднят. Успявайки в намеренията си, ще подобрите вярата в собствените си сили, а с нея и мотивацията си да продължите напред. За награда ще изживеете вълнуващи мигове с човек, когото харесвате. Също така ще се ползвате от услугите на тези, които ви обичат.
16 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Здравословното и физическото ви състояние е отлично. Започвате добре новата работна седмица, имате много нови планове, върху които съсредоточавате усилията си. Напрежение е възможно да се появи от страна на интимния ви партньор, затова бъдете внимателни. Вие сте решаваща страна в случая.
16 яну 2021
Последни новини