Христо Иванов се обърна към мониторинговата група към LIBE в деня на изслушването на българските власти

Днес Мониторинговата група за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията LIBE в Европейския парламент ще проведе второ изслушване на представители на българските власти за ситуацията в България. На предишното заседание на 28 август бяха поканени премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев, но те така и не уважиха евродепутатите, а изпратиха свои представители. Членовете на групата обаче не останаха доволни от отговорите им и поискаха допълнителни разяснения.

Междувременно съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов се обърна с писмо към Мониторинговата група. Той информира евродепутатите за развитието по прокурорската проверка за аудиозаписа с глас, подобен на този на премиера Бойко Борисов, която започна именно след негов сигнал, както и за проверките за изтеклите в медиите видеозапис и снимки на кюлчета злато и пачки с евро от спалнята му в правителствената резиденция.

В писмото Иванов посочва приключилите без резултат производства и изтъква, че това “ясно показва опит от страна на българската прокуратура да имитира задълбочено и детайлно разглеждане на делото”. Лидерът на “Да, България” повдига и няколко важни въпроса, на които според него българската прокуратура следва да отговори, включително факта, че държавното обвинение тепърва трябва да установи дали гласът от аудиозаписите е на Бойко Борисов, да проучи произхода на златните кюлчета, както и да идентифицира и разпита жената от видеозаписа.

“Липсата на задълбочено разследване по тези случаи, въпреки големия обществен натиск, е още едно отражение и пример за липсата на ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор”, казва Христо Иванов. Добавя и че последните законодателни промени, предложени от ГЕРБ, не решават проблема и дори биха влошили ситуацията. Той посочва и че публично достъпната информация за тези случаи е ограничена до две прессъобщения на прокуратурата.

“За разлика от други разследвания срещу високопоставени лица, прокуратурата не публикува материалите, събрани по време на производствата по горепосочените сигнали. Всъщност, в тези случаи напълно произволно прокуратурата реши да не следва стандарта, обявен от главния прокурор Гешев. А именно, че когато става дума за дела с висок обществен интерес, обвинението ще съблюдава по-високи мерки за прозрачност и ще публикува материали и доказателства, събрани в хода на разследването”, казва Иванов.

“Вярвам, че изслушването пред Мониторинговата група е подходяща трибуна за отправяне на тези въпроси към участващите представители на българското правителство и за искане на ясни отговори какви са намеренията на българската прокуратура за продължаване на разследването на всички споменати аспекти на делото. Това ще изпрати силно послание както към българското общество, така и към нашите европейски партньори и ще укрепи допълнително позицията на Европейския парламент и по-специално на Мониторинговата група като институция, напълно готова да застане заедно с всички европейски граждани в продължаващата им борба за по-добър и по-справедлив демократичен процес”, завършва обръщението му към евродепутатите.

Пълния текст на писмото на Христо Иванов вижте ТУК

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта

Последни новини