Изпратихме първия тир с минерална вода в помощ на Хърватия

България изпрати първия тир с минерална вода в помощ за Хърватия след опустошителното земетресение.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов присъства на изпращането на камиона, който беше натоварен днес от складовете на Българския червен кръст в село Лозен.

Министерството на външните работи е дало указания на посолствата ни в Белград и Загреб да съдействат за придвижването по маршрута им към Хърватия на българските тирове.

Борисов посочи, че след Нова година натам ще отпътуват още 3 тира с вода и допълни, че с координацията на БЧК се осигуряват също легла и радиатори за пострадалите.

Пратката ще бъде транспортирана от летище София с един от двата военнотранспортни самолети "Спартан". Контейнерите с първите легла и радиатори от пратката пристигнаха тази сутрин в 16 транспортна авиогрупа "Враждебна", за да бъдат натоварени на самолетите. Два полета трябва да доставят общо 500 легла и 100 радиатора, като се очаква първата пратка с хуманитарната помощ да излети на утре сутринта.

Борисов заяви, че вчера са били проведени спешни заседания, координирани от вицепремиера Захариева, заедно с Червения кръст.

На молбата на страната ни е откликнал и бизнесът - от Асоциацията за безалкохолни напитки и от транспортния бранш.

Министърът напомни и че правителството отпуска 100 000 евро финансова помощ за две емблематични сгради в Хърватия, които са разрушени след силното земетресение, и които са свързани с българската история.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини