Оптимистична тенденция отчeте щабът на редовния брифинг

Наблюдаваме трайна тенденция за увеличаване на излекуваните на фона на новозаразените. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на седмичния брифинг на здравните власти за хода на пандемията у нас. 

"Не се радваме на това, че имаме много излекувани. Искаме българските граждани да бъдат здрави, за да посрещнат ваксината. След това трябва да постигнем колективен имунитет, за да преборим това заболяване", допълни проф. Ангелов. 

Оптимистичната тенденция отчeте и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Ако положителната тенденция за намаляване на новите случаи на заболяване се запази поне една седмица, може да се помисли за разхлабване на ограничителните мерки, но трябва да се има предвид, че тези данни в момента са от празнични дни, каза доц. Кунчев. Той посочи, че страната ни остава на трето място по смъртност в Европейския съюз и на първо на Балканите. С най-ниска заболеваемост в България продължават да са областите Кърджали и Монтана, с най-голяма – Сливен и Варна.

Началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски отбеляза, че по празниците е трудно да се направят генерални изводи. Добави обаче, че натискът върху столичните болници е намалял. 

„В момента във ВМА, а и не само, има спад с около 40-50%. Каквито и празници да са, ние приемахме хора с тежка дихателна недостатъчност, нуждаещи се от кислородотерапия. Тези пациенти намаляха”, добави той. 

Брифингът на здравните власти в последния ден на 2020 г. започна по нетрадиционен начин.

"2020 беше обявена от СЗО за година на медицинската сестра и акушерката. Уважаеми медицински сестри, скъпи акушерки и професионалисти по здравни грижи, във ваше лице ние чувстваме подкрепа и сила. За да благодарим на всички медицински сестри, съм поканил най-възрастната работеща медицинска сестра в България - г-жа Ценка Досева", каза здравният министър. След това той връчи на Досева най-високия почетен знак на здравното министерство от името на премиера и правителството. 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба проф. Тодор Кантарджиев каза, че е създадена организация лабораториите да продължат да работят със същите темпове, както и досега, което да осигури ритмичност да подаването на данни.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов изразиха подкрепа за отварянето на яслите, детските градини и училищата за учениците до 4 клас.

Същевременно подчертаха, че обстановката ще се следи непрекъснато, за да може през януари да се вземе решение и по отношение на останалите класове в училищата.

Настоящите мерките продължават да действат до 31 януари, като ще се проявява гъвкавост спрямо актуалната ситуация.

Председателят на ваксинационния щаб проф. Красимир Гигов потвърди, че процесът по ваксинация се провежда отлично и страната ни се готви за следващите доставки от ваксината. 

По време на брифинга стана ясно още, че между 4-ти и 5-ти януари ще пристигнат около 25 000 дози от ваксината.

"В средата на месец януари предстои следваща доставка от около 35 000 дози и в същия обем в края на месец януари и началото на месец февруари се очаква становището на Европейската агенция по лекарствата по отношение на втората ваксина на Модерна", посочи директорът на Агенцията по лекарствата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини