Забравянето може да е признак за ефективност на мозъка

Случвало ли ви се е да попаднете на колега в супермаркета и да не се сетите за името му? За това е виновен вашия брилянтен мързелив мозък.

Ново проучване хвърля нова светлина върху начина, по който най-сложният орган на тялото изважда спомените.

Изследователите, ръководено от Оливър Бауман (Oliver Baumann) от Университета Бонд, разгледат по-специално как реагира мозъкът, когато хората се сблъскат с човек или обект извън контекста за първи път.

Тъй като сме виждали колегата само в офиса, системата на паметта изглежда генерира моментална снимка, която обединява човека и офиса заедно, обяснява д-р Бауман .

"Нашият мозък смята, че този човек принадлежи на тази стая", казва д-р Бауман.

„Ако ги срещнете някъде другаде, това създава проблема да не може да го разпознаете.

"Това не се случва, след като мозъкът ни научи, че човек съществува независимо от стаята. На втория път, третия път, нашият мозък не би направил тази грешка отново, а ще кодира човека и стаята поотделно".

Д-р Бауман отбелязва, че явлението показва, че мозъкът ни е „естествено ефективен или може да се каже - мързелив“.

„Ако видим дърво и то е свързано с гора, може би е ефективно да приемем, че не всички различни дървета и камъни са отделни единици, но се кодира като единица.

„Това гарантира, че не претоварваме мозъка си и не губим място и енергия.

"Едва когато изглежда е полезно да предположим, че обект или човек биха могли да съществуват отделно от фона, нашият мозък полага усилия да го кодира като независима единица."

Участниците в проучването, лежащи в скенер за ядрено-магнитен резонанс, са помолени да запомнят множество изображения на обекти (като раница, часовник или кекс) на фон (включващ фитнес зала, пералня и градина).

Половината от предметите са показани на участниците ден по-рано. Това прави възможно да се разгледат разликите в мозъчните реакции, когато обектите са познати или са срещани само веднъж.

В последващия етап на тестване изследователите разменят фона на някои обекти и установяват, че това води до трудности при запомнянето на непознатите обекти.

Забравянето е придружено от промени в активността в хипокампуса, една от основните области на човешката памет.

Д-р Бауман коментира, че констатациите дават представа за това как нашата памет се стреми към ефективност и кодира само това, което е абсолютно необходимо.

„Забравянето може да се разглежда като преимущество, защото не трябва да кодираме повече, отколкото ни е необходимо, а повече не винаги е по-добре“, обяснява авторът.

„Хората с хипертимезия си спомнят почти всичко в живота си и макар това да изглежда като изключително постижение, това идва с неудобства, тъй като те разполагат с огромна маса информация и става много трудно да се съсредоточат върху дадена задача.

„Забравянето помага да разчистим пространство за нашата памет и това е свързано с ефективността“.

Изследването може да бъде малка стъпка към мозъчните импланти, които възстановяват паметта. отбелязва д-р Бауман.

"Имаме ретинални и кохлеарни импланти сега и може би след 100, 200 години бихме могли да имаме импланти на паметта и да можем изкуствено да взаимодействаме с нашата система на паметта".

„Това е една малка тухличка в опита да разберем напълно как работи нашата система на паметта.“

Справка: Oliver Baumann et al. Behavioral and Neural Effects of Familiarization on Object-Background Associations, Frontiers in Psychology (2020). DOI: 10.3389/fpsyg.2020.591231

Източник: Forgetfulness may be a sign of brain efficiency, Bond University

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Последни новини