Гърция ще увеличи разходите за отбрана петкратно

Предложеният от гръцкото правителство проектобюджет за следващата година предвижда разходи за отбрана в размер на 2,5 милиарда евро - пет пъти повече от сумата, изхарчена за отбрана през настоящата година, съобщи ДПА.

Бюджетът ще бъде одобрен след парламентарен дебат. Премиерът Кириакос Мицотакис има мнозинство в парламента, което според гръцките медии означава, че е много вероятно бюджетът да бъде приет.

Мицотакис обяви увеличение на разходите за отбрана заради продължаващия спор с Турция във връзка с правата върху потенциални залежи на природен газ в Средиземно море.

Атина планира да купи 18 френски изтребителя Рафал, а договорът се очаква да бъде подписан следващата седмица в Атина с френския министър на отбраната Флоранс Парли.

Гърция също така иска да купи четири нови фрегати, както и боеприпаси и други принадлежности.
Гърция има високи военни разходи в сравнение с други членки на НАТО. Това беше така дори по време на финансовата криза през 2007 г.

През 2019 г. средиземноморската страна похарчи 2,3 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана, което я поставя на трето място след Съединените щати и България по разходи като дял от икономиката./

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини