ВСС да избира прокурор, разследващ главния прокурор, предлагат ГЕРБ и Обединените патриоти

ГЕРБ и Обединените патриоти предлагат създаване на фигурата на прокурор, разследващ главния прокурор. Това предвиждат предложения за законодателни промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, които ще внесат в парламента депутати от управляващото мнозинство, обявиха на брифинг Десислава Атанасова и Красимир Ципов от ГЕРБ.

Законодателната инициатива цели да отговори на препоръките на Венецианската комисия, на Европейската комисия и да се съобрази с тълкувателно решение на Конституционния съд във връзка със законопроекта на Министерския съвет от края на миналата година по същата тема.
Новото предложение предвижда право да предлагат такъв прокурор да имат минимум 6 членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет /ВСС/, обясни Атанасова. Изборът ще се извършва от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство. Изискванията към кандидатурата включват минимум 12 години магистратски стаж във върховните съдилища, придобит статут на несменяемост, наличие на високи професионални, нравствени и морални качества, както и през последните две години да не е имал налагани дисциплинарни наказания. Делата за престъпления, извършени от главния прокурор, ще бъдат подсъдни на Специализирания наказателен съд, каза Ципов.

Законопроектът на Министерския съвет предвиждаше за прокурор, разследващ главния прокурор, да бъде предлаган завеждащият Инспектората към Върховната касационна прокуратура и да бъде избиран от Прокурорската колегия на ВСС, посочи Ципов.

Процедурата за предложения за прокурор, разследващ главния прокурор, следва да започне в едномесечен срок след приемане на законодателните промени от парламента. В срок до три месеца ВСС трябва да избере този прокурор, поясни Ципов.

Новото законодателно предложение ще бъде изпратено на Венецианската комисия за становище с молба да се произнесат в кратък срок, уточниха депутатите.
s

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ня
    няма такава мафия
    4 0
    18:05, 3 дек 2020
    Новия прокурор също ще бъде избран от Ш и ш и.
    Корумпирани циркаджии.
Последни новини