САЩ празнуват един по-различен Ден на благодaрността

САЩ празнуват днес един по-различен Ден на благодaрността заради пандемията от коронавирус - традиционният парад на търговската верига "Мейсис" в Ню Йорк е ограничен до предавано по телевизията събитие, а много семейства, вместо на живо, се събират да празнуват по видеовръзка, предаде Ройтерс.

Парадът на "Мейсис" по случай Деня на благодарността е спектакъл, който радва децата от почти век, но тази година е силно ограничен заради пандемията. Маршрутът му е значително намален, търговците на балони са заменени от специални платформи и няма да се позволява събирането на зрители по улиците, както преди. Събитието ще бъде излъчено от телевизия Ен Би Си във всички часови зони на САЩ.

Хоспитализациите за Ковид-19 в САЩ достигнаха вчера рекордните 88 000, а специалисти предупреждават, че Денят на благодареността може да съдейства за значително увеличение на смъртните случаи, които досега са над 260 000 в цялата страна.

Въпреки че Центърът за контрол и превенция на болестите посъветва хората да си останат вкъщи за празника, почти 5 милиона американци са пътували със самолет от петък до вторник по данни на Управлението за сигурност на транспорта. Този брой обаче е над два пъти по-малък, отколкото през същия период на миналата година.

За много американци годишният ритуал за събиране с роднини и приятели, за да отпразнуват и си спомнят за благословенията на живота и да хапнат традиционнита пуйка, картофена салата и тиквеник, е достатъчно важно събитие, за да поемат риска от евентуално заразяване.

Национално проучване на Медицинския център "Уекснър" към щатския университет на Охайо показва, че почти 40 процента от американците планират да присъстват на "рисковано събиране" през празничния сезон - с над 10 присъстващи или с хора извън тяхното домакинство, а една трета не възнамеряват да спазват изискване за носене на маски.

Много хора все пак са се отказали от плановете си за пътуване и вместо това ще се свържат с близките си чрез компютърните програми "ФейсТайм" или "Зум".

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини