Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се разпространява бързо из Европа

Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се разпространява бързо из Европа, предизвиквайки тревога сред птицевъдите предвид предишни епидемии, когато те трябваше да унищожат десетки милиони птици и да понесат тежки загуби, пише Ройтерс.

Болестта е установена във Франция, Нидерландия, Германия, Великобритания, Белгия, Дания, Ирландия, Швеция, а тази седмица за първи път и в Хърватия, Словения и Полша, след като Русия, Казахстан и Израел вече пострадаха тежко.

Повечето случаи са мигриращи диви птици, но за огнища се съобщава и в птицеферми. Това вече е довело до смъртта или превантивното избиване на поне 1,6 милиона пилета и патици в региона.

В Нидерландия, която е най-големият европейски износител на пилешко месо и яйца, близо 500 000 пилета умряха или бяха ликвидирани заради вируса през есента, а над 900 000 умряха в само една ферма в Полша, съобщиха министерствата на страните.

Рискът от предаване в птицефермите и от умножаването на случаите сред диви птици е по-голям отколкото през миналите две години заради мащабната поява на различни видове птичи грип в Европа, посочи говорител на института Фридрих-Льофлер, който е германската агенция за проучване на заразните болести сред животните.

В Русия към края на октомври бяха загубени вече 1,8 милиона птици, а близо 1,6 милиона от тях - в една ферма близо до Казахстан, сочат данни на Световната организация за здраве на животните (OIE).

Основният щам в Европа тази година в H5N8, който опустоши ятата и през 2016/17 година, когато регионът преживя най-голямата епидемия сред домашните и дивите птици. Има обаче и съобщения за установяване на щамовете H5N5 и H5N1.

Макар за хората рискът да е нисък, Европейската агенция за безопасност на храните (ЕОБХ - EFSA) предуреди тази седмица, че еволюцията на вируса трябва да се следи внимателно. Известно е, че щамът H5N1 може да зарази и хора.

Представители на птицевъдния сектор в ЕС изразиха безпокойство от новата епидемия, но заявиха, че вече имат опит в борбата с болестта.

Повече страни повишиха степента на тревога до УвисокаФ, което означава, че всички видове птици трябва да бъдат държани на закрито или предпазвани от контакти с диви птици.

Заради птичия грип, подобно на други болести при животните, страните вносители често налагат търговски ограничения. Това би засилило проблемите, предизвикани от ограниченията заради коронавируса, които вече застрашават да намалят продажбите през празничния сезон. За смекчаване на последиците обаче може да помогне практиката на страните вносители да ограничават мерките само до отделните региони, засегнати от вируса.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Хороскоп за 26.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
26 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
26 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
26 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
26 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
26 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
26 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
26 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
26 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
26 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
26 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
26 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
26 яну 2021
Последни новини