Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се разпространява бързо из Европа

Силно заразна и смъртоносна форма на птичи грип се разпространява бързо из Европа, предизвиквайки тревога сред птицевъдите предвид предишни епидемии, когато те трябваше да унищожат десетки милиони птици и да понесат тежки загуби, пише Ройтерс.

Болестта е установена във Франция, Нидерландия, Германия, Великобритания, Белгия, Дания, Ирландия, Швеция, а тази седмица за първи път и в Хърватия, Словения и Полша, след като Русия, Казахстан и Израел вече пострадаха тежко.

Повечето случаи са мигриращи диви птици, но за огнища се съобщава и в птицеферми. Това вече е довело до смъртта или превантивното избиване на поне 1,6 милиона пилета и патици в региона.

В Нидерландия, която е най-големият европейски износител на пилешко месо и яйца, близо 500 000 пилета умряха или бяха ликвидирани заради вируса през есента, а над 900 000 умряха в само една ферма в Полша, съобщиха министерствата на страните.

Рискът от предаване в птицефермите и от умножаването на случаите сред диви птици е по-голям отколкото през миналите две години заради мащабната поява на различни видове птичи грип в Европа, посочи говорител на института Фридрих-Льофлер, който е германската агенция за проучване на заразните болести сред животните.

В Русия към края на октомври бяха загубени вече 1,8 милиона птици, а близо 1,6 милиона от тях - в една ферма близо до Казахстан, сочат данни на Световната организация за здраве на животните (OIE).

Основният щам в Европа тази година в H5N8, който опустоши ятата и през 2016/17 година, когато регионът преживя най-голямата епидемия сред домашните и дивите птици. Има обаче и съобщения за установяване на щамовете H5N5 и H5N1.

Макар за хората рискът да е нисък, Европейската агенция за безопасност на храните (ЕОБХ - EFSA) предуреди тази седмица, че еволюцията на вируса трябва да се следи внимателно. Известно е, че щамът H5N1 може да зарази и хора.

Представители на птицевъдния сектор в ЕС изразиха безпокойство от новата епидемия, но заявиха, че вече имат опит в борбата с болестта.

Повече страни повишиха степента на тревога до УвисокаФ, което означава, че всички видове птици трябва да бъдат държани на закрито или предпазвани от контакти с диви птици.

Заради птичия грип, подобно на други болести при животните, страните вносители често налагат търговски ограничения. Това би засилило проблемите, предизвикани от ограниченията заради коронавируса, които вече застрашават да намалят продажбите през празничния сезон. За смекчаване на последиците обаче може да помогне практиката на страните вносители да ограничават мерките само до отделните региони, засегнати от вируса.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

Последни новини