Антъни Блинкен ще е следващият държавен секретар

Очаква се новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън да номинира Антъни Блинкен за следващ държавен секретар, съобщават Асошиейтед прес и Блумбърг.

И двете агенции се позовават на източници, запознати с плановете на преходния му екип.

58-годишният Блинкен е бил заместник държавен секретар и заместник съветник по националната сигурност при администрацията на президента Барак Обама. От него се очаква да бъде двигател на промяната в отношенията на САЩ с останалата част от света, отбелязва АП.

За помощник на Байдън по националната сигурност се очаква да бъде назначен Джейк Съливан, а за американски представител в ООН - Линда Томас-Грийнфилд, тъмнокожа жена и уважаван дипломат.

Байдън ще обяви във вторник първите назначения в кабинета си, съобщи по-рано Рон Клейн, който бе назначен от бъдещия президент за ръководител на неговата канцелария. Клейн, който говори пред телевизия Ей Би Си, отказа да даде подробности.

Назначенията в кабинета на президента на САЩ трябва да бъдат одобрени от Сената. Въпросът кой ще има мнозинство в горната камара на Конгреса ще получи своя отговор на два балотажа в щата Джорджия през януари.

Републиканската партия има всички шансове да запази контрола си върху Сената, което би затруднило утвърждаването на номинираните от президента демократ членове на кабинета.

Отказът на президента републиканец Доналд Тръмп да признае поражението си на изборите на 3 ноември създава сериозни затруднения при предаването на властта и формирането на новата администрация, заяви Клейн.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    Хаха
    0 -1
    12:58, 23 ное 2020
    Хахах прости медии как това ще стане като не е официално признат за президент, и второ и да се случи това той стъпва в длъжност чак 23 януари
Последни новини