Демокрацията надделя, каза Байдън след гласуването в Избирателната колегия в САЩ

Избирателната колегия на САЩ утвърди победата на демократа Джо Байдън на президентските избори, съобщиха световните агенции.

Калифорния, най-населеният щат в страната, даде вчера следобед своите 55 гласа в колегията на Байдън, с което той събра необходимите му 270 гласа за влизане в Белия дом.

Въз основа на резултатите от изборите на 3 ноември се очаква Байдън да събере 306 гласа, а опонента му Доналд Тръмп - 232.

По-рано през деня членовете на Избирателната колегия в Мичиган, Пенсилвания, Джорджия, Уисконсин и Аризона - все щати, спечелени от Байдън, чиято победа обаче бе неуспешно обжалвана по съдебен път от Тръмп - дадоха гласовете си за бившия вицепрезидент

В тази битка за душата на Америка надделя демокрацията, заяви Джо Байдън часове след като Избирателната колегия утвърди победата му на президентските избори в САЩ.

"Сега е време да обърнем страницата, както сме правили назад в историята, да се обединим и да се помирим", каза той в телевизионна реч.

В 13-минутното си обръщение той заклейми опитите на президента Доналд Тръмп да представи победата му като нелегитимна. Байдън изтъкна, че Тръмп и съюзниците му са завели десетки дела, оспорвайки резултатите от изборите, но без никакъв успех.

"Пламъкът на демокрацията е бил запален в тази страна преди много време", каза Байдън.

"Знаем, че дори пандемия или злоупотреба с власт не могат да угасят този пламък", добави той.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини