Непознати рисунки на Илия Петров в галерия „Форум“

    Непознатия Илия Петров представя в галерия „Форум“ Националният литературен музей.

    Показани са рисунки на автора, които не са известни на широката публика. Рисувани са от художника през 40-те години на миналия век. Дарени са на къща музей "Емилиян Станев", която е под шапката на Националния литературен музей, от Надежда Станева през 1994 година.

    През 30-те години на миналия век Надежда Станева, съпругата на писателя Емилиян Станев, е била омъжена за художника Илия Петров и част от рисунките и портрета на художника са останали при нея след раздялата им, отбеляза директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

    „Периодът от който са рисунките, за Илия Петров е бил доста продуктивен. Работите му, показани в галерията в Хасково, са рисувани, когато той е около 40-годишен и очертават част от пътя му към онази разпознаваемост, която е успял да постигне.“

    В изложението в Хасково са представени композиции на прекрасни женски тела, при които не присъства еротиката, представената е и селската темата, фигурални композиции, портрети.

    Илия Петров е учител на един от най-изявените хасковски майстори на четката Христо Форев. Любопитен факт е, че като студент Форев получава покана от преподавателя си да стане негов асистент. Задълженията към отбиване на военната служба, която по това време е била три години, обаче попречват на младия човек да осъществи това намерение, разказа Атанас Капралов.

    Творбите на Илия Петров, подредени в галерия „Форума“, са част от по-голяма колекция под надслов „Илия Петров - 70 плюс една непознати рисунки“, която е реставрирана преди няколко години и за първи показана преди три при откриването на учебната година в Националната художествена академия.

    Експозицията ще остане в Хасково до края на октомври. Изложбата гостува в южния град по общинската програма „Мобилност“, по която Художествена галерия Хасково е спечелила финансиране.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини