Безплатен антистрес уъркшоп с д-р Джон Кабат-Зин „Осъзнатостта (mindfulness) като практика за постигане на изцеление и промяна“

Броени дни ни делят от дългоочакваната виртуална среща с д-р Джон Кабат-Зин, автора на т.нар. светска медитация, която е в основата на неговата Програма MBSR за намаляване на стреса чрез осъзнатост. На 28 октомври от 18.30 часа почетният професор по медицина и доктор по молекулярна биология от престижния Масачузетски технологичен институт ще сподели специално за българската публика своя богат опит от широкото приложение на изобретението си „mindfulness“ (осъзнатост), респ. на медитацията за осъзнатост.

За радост на своите читатели и издателството авторът изрично настоя уъркшопът да е безплатен. Събитието ознаменува излизането на български на поредицата от четирите му книги „Медитацията не е това, което мислите“, „Пробуждане без усилие“, „Целебната сила на осъзнатостта“ и „Осъзнатост за всички“ (ИК КИБЕА), които очертават пътя към постигането на вътрешен покой и равновесие, към подобряване на здравето и добруване.

Защо е важно да живеем тук и сега днес, когато трябва да се справяме в ускорен режим с хроничното забързване на живота, със скокообразното нарастване на стреса, с капана на технологичните промени и с предизвикателствата в годината на Ковид–19, ще обясни основателят на Клиниката за намаляване на стреса и на Центъра за осъзнатост в медицината, здравеопазването и обществото в Медицинския факултет на Масачузетския университет. През 70-те години на миналия век той пръв предлага медитацията да се използва с медицински цели.

Специално за организатора на събитието ИК КИБЕА д-р Кабат-Зин пояснява: „Ще поговоря за силата и ролята на култивирането на осъзнатост както чрез формални медитативни практики, така и чрез начина, по който организираме ежедневието си. Акцентът - осъзнаем ли факта, че ако живеем така, сякаш нашият живот и всеки миг от него наистина имат значение, ще съумеем да преодолеем разсейването на вниманието и липсата на присъствие тук и сега. Това от своя страна ще ни разкрие дълбоки нови измерения на благоденствието, изцелението, почтеността, мъдростта и сърдечността, които носим у себе си.“

Втората част на уъркшопа включва задълбочена водена медитация. Накрая е предвидена сесия за въпроси.

Подробно за събитието - ТУК.

За осъзнатостта

Понятието „осъзнатост“, популярно и като „майндфулнес“ (от англ. mindfulness), е термин от модерната психология, който означава пълно съсредоточаване на вниманието върху сегашния момент, лишено от всякакъв елемент на оценъчност. Смята се, че осъзнатостта е сърцето на будистката медитация, но тя е универсална и се основава на човешката способност за внимание и осъзнаване. Над 40-годишните изследвания в медицината, психологията и неврологията доказват, че носи облекчение на хората, страдащи от стрес, болки и хронични заболявания. Истинската практика на осъзнатост надхвърля рамките на формалната медитация и включва целия живот такъв, какъвто го преживяваме миг по миг.

С други думи, основният инструмент винаги е осъзнаването на собствените усещания, чувства, мисли и действия, което позволява на човек да чувства по-добре собственото си тяло и стимулира механизмите за саморегулирането му. Това може да се постигне чрез различни форми на медитация в легнало, седнало, изправено положение, докато ходим или „просто знаем“, „просто чуваме“ и „просто дишаме“. В поредицата от четирите си книги д-р Кабат-Зин обяснява подробно, ясно и достъпно същността и ефекта от практикуването на осъзнатост.

За д-р Джон Кабат-Зин

Основател на Програмата MBSR (Намаляване на стреса чрез осъзнатост), Клиниката за намаляване на стреса (1979 г.) и Центъра за осъзнатост в медицината, здравеопазването и обществото (1995 г.) в Медицинския факултет на Масачузетския университет. Доктор по молекулярна биология и почетен професор по медицина. Автор или съавтор на 14 книги. Води семинари и ритрийти за осъзнатост за специалисти от сферата на здравеопазването, технологиите и бизнеса, както и за непрофесионална аудитория от цял свят. Изявен привърженик на социалната и икономическата справедливост. Д-р Кабат-Зин е със значителен принос към разрастващото се движение за осъзнатост в сферата на медицината, психологията, здравеопазването, невробиологията, училищата, висшето образование, бизнеса, социалната справедливост, наказателното право, затворите, законодателната и изпълнителната власт, технологиите и професионалния спорт.

Методът му се основава на фундаменталните научни изследвания в областта на неврофизиологията, според които човек може да култивира способност да влияе върху нервната си система, за да подобри състоянието си. Така работи т.нар. „активна медицина“, която подтиква пациента да поеме отговорност за собственото си здраве и добруване, осланяйки се на способността на организма си да се саморегулира.

През целия ни живот ни учат да тренираме мисленето си. Но никой не ни учи да развиваме осъзнатостта си, която има също толкова могъщ ефект върху нашия живот, твърди д-р Кабат-Зин. Големият й плюс е, че обединява мисълта, чувството, тялото и взаимодействието ни със света около нас. Това ни дава ново усещане за свобода, което ни помага да минаваме с минимален разход на енергия през житейските обрати, свързани със здравето, взаимоотношенията, кариерата.

Програмата за намаляване на стреса на д-р Кабат-Зин е под контрола на науката и е приемлива за всички от философска гледна точка. Днес милиони хора по света практикуват медитацията му за осъзнатост в ежедневието и подобряват качеството си на живот.

Мислите, че нямате време за осъзнатост? Помислете пак.

Регистриране за безплатния уъркшоп на д-р Кабат-Зин „Осъзнатостта (mindfulness) като практика за постигане на изцеление и промяна“ - ТУК.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини