"Алфа рисърч": Шест партии в нов парламент с трудности за излъчване на кабинет

Пет месеца преди най-късния момент за избори в страната - редовния вот през март, ГЕРБ и БСП са с практически изравнени шансове, а в бъдещ парламент биха влезли шест политически формации. Все още има сериозно ядро от твърдо решили да гласуват избиратели, които обаче още избират за кого и могат да променят резултатите.

Това сочат данните от най-новото национално-представително проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч". То е проведено между 21 - 30 септември 2020г. сред извадка от 1031 пълнолетни граждани чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенцията.

Лек спад при Слави Трифонов

Ако изборите бяха днес, с най-голяма вероятност бихме имали 6 партиен парламент, който предвид позициите и (не)съвместимостите между основни политически сили би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство, коментират социолозите.

Позициите на ГЕРБ и БСП са равни, като управляващата и водещата опозиционна сила взимат около 20 на сто от гласовете на твърдо решилите да гласуват. В предишното проучване на "Алфа Рисърч" - от юли, по поръчка на "Дневник", партията на премиера Бойко Борисов взимаше 26.7% срещу 19.2 за левицата. Сега ГЕРБ продължава да има преднина от 0.9 на сто, а според социолозите парадоксалното на пръв поглед удържане на позицията на партията се дължи на два основни фактора: ре-мобилизацията на твърдото ядро и слабо преминаване на нейни избиратели към конкурентни партии вдясно.

На трета позиция остава "Има такъв народ" на Слави Трифонов. При него има лек отлив на гласове - готови са да го подкрепят 14.9 % от гласуващите срещу 18.8 % през юли. Според социологическата агенция спадът се дължи на факта, че макар протестите да започнаха със "силна модернизационна заявка", в хода им най-силен тласък е получил протестният ляво-популистки вот, отливащ се към поредните "нови" проекти.

"Демократична България" запазва скока, ДПС расте

"Демократична България" запазва сериозния скок в подкрепата си от началото на протестите, но за момента без по-високо натрупване (9.4% от гласуващите при 12.3% през юли). Така тя дели четвърто/пето място с ДПС, което също бележи вътрешна мобилизация и достига 9.9% вот (повишение с 1.6% през юли).

Като най-сериозни губещи се очертават коалиционните партньори в управлението "Обединени патриоти" (3.8%) и "Воля" на Веселин Марешки (0.3%), които засега остават под чертата.

Новоучредената партия на бившият втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов - "Републиканци за България", засега събира подкрепата на една 0.2 на сто от решилите да гласуват.

Избирателите, които могат да разместят позициите

Трябва да се отбележи и това, че 10.1% от твърдо решилите да гласуват все още избират кого да подкрепят, което може да пренареди редица позиции в реална ситуация на вот.

Две са основите предизвикателства в развоя на обществените нагласи пред изборите, независимо дали редовни или предсрочни - първо, дали ще израсне силна дясна модернизационна алтернатива на ГЕРБ и второ, дали новите партийни проекти ще запазят притегателността си, когато представят новите си лица и програми.

Оставка или кабинет до края на мандата

Изходът от ситуацията на криза изглежда твърде неясен, показва проучването. При 66% подкрепа за протестите, само 44% настояват за незабавна оставка на кабинета и бързи предсрочни избори, а общо 56% са за редовни избори.

Мненията по един от ключовите проблеми - каква е най-добрата алтернатива на сегашното управление, са разнопосочни не само в обществото, но и сред симпатизантите на основните политически сили, отчитат от "Алфа рисърч".
17.6% припознават в президента Румен Радев политическият опонент на премиера Бойко Борисов и смятат, че решението е в създаването на негов партиен проект.

15% - основно привърженици на Слави Трифонов, залагат на формулата "всички срещу ГЕРБ".

9.4% са за "лява алтернатива", като симпатизантите на БСП и Мая Манолова се колебаят между тази опция и обединение около Радев.

12.2% са за "дясна алтернатива". Тя се подкрепя от около 75% от симпатизантите на "Демократична България", но и от около една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Общо 14.5% от избирателите, основно от средите на подкрепящите управлението партии, са на мнение, че няма приемлива алтернатива.

Подкрепа за протестите

Около две трети от пълнолетните българи (66.2%) продължават да изразяват принципна подкрепа за протестите в страната, въпреки резервите към техния състав и изразни средства, сочи проучването.

социолозите обаче отчитат интересна тенденция спрямо първоначално регистрираните през юли данни - намалява категоричната подкрепа за протестите в София, а се увеличава тази в по-малките населени места. Изследването показва, че отделните социални групи проектират върху протеста своите собствени проблеми и очаквания, което му дава по-широк прочит и отзвук от ангажираността на непосредствените участници в него, се казва в анализа към изследването.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ге
    Герберастията
    4 -2
    20:11, 5 окт 2020
    приключва окончателно.
  • 2
    Хр
    Христо
    2 -3
    21:34, 5 окт 2020
    кака Алфа е събрала кинти от балъците Бойкикев и Маяма и са ги монтирали на фотошопа...
    аххх гиди мушмороци...знаете как да правите пари в тез времена...
  • 3
    Ге
    ГЕРБ са свършени
    4 -2
    22:46, 5 окт 2020
    Ако бях член или активист на ГЕРБ,щях бързо да разпродам всичко което имам и да емигрирам.

    До месеци ще има масови арести на членове на ГЕРБ=съучастници в Организирана Престъпна Група и конфискации на имуществото им.
    Няма да има Гешев и управляващи ГЕРБ да им помогнат.
Последни новини