Седемгодишна забрана за шефа на Cambridge Analytica да управлява компания

Александър Никс, бившият главен изпълнителен директор на Cambridge Analytica, получи забрана да управлява компании в Обединеното кралство в продължение на седем години.

Решението на службите в Обединеното кралство е заради предоставянето на "неетични услуги" от SCL Elections. Никс е бил и директор в SCL Elections, компанията-майка на Cambridge Analytica. Въпросните "неетични услуги" включват подкупи и изнудване, разединяване на избиратели, получаване на информация за дискредитиране на опонентите и анонимно разпространение на информация.

Cambridge Analytica придоби известност след изборите за президент в САЩ през 2016 г., когато се оказа, че е събрала данните във Facebook на 87 милиона избиратели без тяхното знание или разрешение за използване в кампанията на Тръмп. Разкритието доведе до по-голям контрол върху социалната мрежа и политики за защита на данните.

Разследване под прикритие през 2018 г. от Channel 4 News показа, че ръководителите на Cambridge Analytica, включително Никс, предлагат използване на жени и подкупи, за да се очернят политическите опоненти.

"След задълбочено разследване нашите заключения бяха ясни, че изборите на SCL многократно са предлагали сенчести политически услуги на потенциални клиенти в продължение на няколко години", каза Марк Брус, главен следовател на Службата по несъстоятелност.

През декември миналата година Федералната търговска комисия на САЩ одобри окончателно споразумение с Никс и Александър Коган, ученк и разработчик на приложения в Кеймбридж, който предоставил на Cambridge Analytica личната информация на потребителите на Facebook за профилиране и насочване на гласоподаватели.

Никс стана известен като лицето на Cambridge Analytica, което заяви, че нейното "психографско насочване" му позволява да насочва избирателите към микроцел.

Никс бе назначен за директор на Emerdata Limited, холдинговата компания, която придоби няколко компании от групата SCL и Cambridge Analytica, през януари 2018 г., но подаде оставка два месеца по-късно. Другите директори на компанията са бивши членове на Cambridge Analytica и дъщерите на Робърт Мърсър - Ребека и Дженифър.  Мърсър е донор на Тръмп и инвеститор на Cambridge Analytica, пише FT.

Мащабът на скандала остава неясен

Справедливо е да се каже, че все още има много въпроси без отговор, свързани със скандала за злоупотреба с данни. Миналия месец например надзорният орган на Обединеното кралство (ICO), който нахлу в британските офиси на Cambridge Analytica през 2018 г., заяви, че няма да има да публикува окончателен доклад за своето разследване на анализа на данни,  съобщава TechCrunch.

През 2018 г. Никс също така бе изслушан от комисията за дигитални права, култура, медии и спорт към британския парламент (DCMS). Той заяви, че Cambridge Analytica е лицензирала "милиони точки от данни за американски граждани от много големи реномирани агрегатори на данни и доставчици на данни като Acxiom, Experian, Infogroup", твърдейки, че данните от Facebook не са били неговият "основен набор от данни".

Запитан за съдбата на окончателния доклад за Cambridge Analytica, говорител на ICO каза, че ще пишат на комисията, за да отговорят на нерешените въпроси от април 2019 г., но това няма да бъде под формата на доклад.

Не е ясно дали комисията DCMS, която е с различен председател от този, който през 2018 г. предизвика разследването на скандала Cambridge Analytica като част от разследване за въздействието на онлайн дезинформацията, ще публикува писмените отговори на ICO. Миналата година последният доклад на ICO призова бизнесът на Facebook да бъде разследван за защитата на данните и защита на конкуренцията.

Дори г-н Никс да не заема ръководна длъжност в някоя компания в бранша, това е твърде малка или даже никаква гаранция, че "психографското насочване" не продължава и в момента.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини