Зелената революция на Китай

Парниковите газове и техният негативен ефект върху климата на планетата и глобалното затопляне са наболял световен проблем не от вчера и днес. Именно затова той се разисква на редица срещу на върха, а глобалните лидери търсят най-ефикасното решение.

По време на Общото събрание на ООН тази седмица, китайският президент Си Дзинпин обяви плана си за Зелена революция в страната.

Китай е най-големият замърсител с парникови газове в света, но нейният лидер се ангажира с тежката и доста амбициозна задача това да се промени коренно в следващите десетилетия. Крайната цел е страната да стане неутрална на въглеродни емисии до 2060 г.

По думите на Дзинпин, Китай ще достигне пика на въглеродните емисии сега, в края на това десетилетие, а следващите четири ще се работи за постигане на въглероден неутралитет. И вече са ясни конкретните стъпки, по които се планира това да се постигне.

Азиатската страна ще преизпълни Парижкото споразумение, подписано от близо 200 страни, като междувременно намали значително използването на въглища в индустрията. По това Китай е първенец в световен мащаб, а именно тяхното горене води до голяма част от парниковите газове, предава CNN.

Акцентът в следващите десетилетия ще бъде върху възобновяемите енергийни източници. В тази област страната също е световен лидер, а тяхното все по-широко навлизане ще доведе до по-екологично производство.

Зеленият план на Китай бе приветстван от останалите световни лидери, но общото им мнение е, че гръмките думи на лидера трябва да бъдат последвани с ясни и конкретни действия в следващите години.

А Дзинпин призова и останалите страни да проведат "научна и технологична революция и индустриална трансформация", защото кризата с COVID-19 е показала, че "човечеството вече не може да си позволи да игнорира многократните предупреждения на природата".

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини