Мицокатис опроверга публикациите за пълна карантина в Гърция

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис опроверга медийни публикации, че се очаква въвеждане на пълна карантина. Увеличават се автобусите в област Атика, където са повече от половината ежедневни случаи на новозаразени. Маските са задължителни почти навсякъде.

Полицията масово глобява за неподчинение на мерките.

Правителството в Атина не обсъжда въвеждане на пълна карантина, заяви в обръщение премиерът Мицотакис, като отговори на множество медийни публикации за затваряне на области и забрана за пътуване.

"Понеже се увеличава рискът за общественото здраве, ви призовавам за още по-голяма внимание и самоконтрол без да се въвеждат нови мерки в цялата страна. Нека стриктно да изпълняваме въведените до сега мерки. Ще прилагаме локални мерки, ако и когато се наложи на места. Само в области, които показват висок ръст на заразяване."

В последните дни област Атика е на високо ниво по предаване на заразата, показват данни на здравното министерство. Лекарите фиксираха като основно огнище на заразяване градския транспорт. В отговор на настоящата ситуация министерството на транспорта пусна още 500 автобуса в област Атика, за да се ограничи струпването на хора в пиковите часове. В центъра на Атина има регистрирани активни 900 носители на заразата. Оборудват се карантинни хотели за настаняване на носители на вируса със слаби симптоми. За 24 дни от септември жертвите на коронавируса са 100 в Гърция. В последното денонощие положителни проби са дали нови 342-ма души.

Източник: Novini

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини