Ден 76: Сблъсъци край парламента

Кратки сблъсъци на няколко пъти между протестиращи и полицаи белязаха третото Велико народно въстание - поредният масов протест с искане на оставката на правителството.

Датата 22 септември не бе избрана случайно. Протестът съвпадна с честванията за 112-ата годишнина от обявяването на независимостта на България. Исканията на протестиращите остават непроменени - оставка на премиера Бойко Борисов и правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Недоволни от Перник, Русе, Ямбол и други градове на страната бяха дошли да подкрепят протестиращите от столицата. По-късно дойдоха и три автобуса от Варна, съобщи Арман Бабикян от Отровното трио.

Хиляди изпълниха площада пред ларгото около 19 часа. 

Има струпване на полиция в Триъгълника на властта, проверка на преминаващите за остри предмети. Претърсен е палатковият лагер на майките от инициативата "Системата ни убива". Служители на реда завардиха и входа за метрото пред сградата на здравното министерство.

Евродепутатът от Зелените Даниел Фройнд обяви от трибуната пред хилядите протестиращи "Гласовете ви срещу корупцията се чуват!" Той бе с фланелка с надпис "Спрете корупцията". Той подчерта, че всяко отпуснато евро е на мнозинството хора, а не на отделни персони. "Не се отчайвайте и не се отказвайте !Да се борим всички - в София, в Брюксел и в Европа!", призова евродепутатът. Площадът отвърна с мощни викове "Оставка".

Около 21 часа протестиращите тръгнаха на шествие към старата сграда на парламента, за да отдадат почит на Деня на независимостта. 

Неясно защо силите на реда не позволиха на протестиращите да стигнат от площада пред старата сграда на народното събрание до паметника на незнайния воин. Това накара хората да опитат да пробият със сила блокадата, но до сериозни инциденти не се стигна.

"Това, което се случва пред парламента цели ескалация на напрежението. Има други маршрути, по които протестиращите да стигнат до Паметника на незнайния войн", обясни шефът на СДВР Георги Хаджиев по повод опитите на протестиращите да преминат към храма "Св. Александър Невски", за да отдадат почит на загиналите за независимостта на страната. Той допълни, че към момента протестът вече е нерегламентиран, защото е след 22 часа и че е имало уведомление за провеждането мяу само пред БНБ. Според Хаджиев има данни за "лица от профила ултраси и лица от агитките" на протеста. Не каза и колко са задържаните.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ра
    Разочарован
    6 -3
    09:43, 23 сеп 2020
    Не зная дали има в историята едно успешно въстание. Всяко е било потопявано в кръв. Безкръвна революция също няма. Но тя се прави с кръвта на масите и парите на богатите! А кои са богатите които ще дадат парите? Такива спонсори у нас няма. И оръжие бедните нямат. А шофьорът на джипа пак ще обикаля из страната несмущаван и ще се радва на шепата клакьори, викащи името му.
    • Ма
      Малко история
      1 0
      17:25, 23 сеп 2020
      По същото време, през 1923 г. се провежда т. нар,, Септемврийско Въстание'' ,осъществено от комунисти, маргинали, криминални престъпници и издирваи от закона лумпени, руски пионки и терористи.... Днешната маса протестиращи също е аморфна. Честните хора са омешани с лумпени и стари познайници на закона. Дебеловратите са финансирани с „вносни пари“, каквито са и някогашните - коминтерновските. Тогава от Москва, сега от Дубай.
      Пре 1923 г. в България, по заповед на Москва пристига генералният секретар на Коминтерна Васил Коларов, заедно с Георги Димитров и Гаврил Генов... Тримата трябва да вдигнат ново въстание в полза на външни господари, целящи терор, беззаконие и рухване на демокрацията... . Това е първото отровно трио в хрониката на нашенските конспирации....
      Сегашното трио е конструирано от Арман Бабикян, Велислав Минеков и Николай Хаджигенов..
      Оповестяват начинанието си, като,, Велико Народно Въстание''.. Пълно извращение!

      Дори Априлското през 1876 г. не влиза в историята като „велико“. Второто издание на този измислен акт беше на 10 септември, а третото - вчера на 22 септември. На същата дата през 1923 г. триото Димитров, Коларов и Генов развява червеното знаме в Северозападна България. Близо до границата, за да си плюят на петите, ако стане напечено.... Така и постъпват. Бягат в СССР...
      Дай Боже и Бабикянчетата да направят същото... Може и в посока Дубай или Белград... На хората им е все едно...
  • 2
    То
    Тони Ауто
    3 -2
    10:12, 23 сеп 2020
    Мафия не се гони с пискливи възгласи и обиколки из града като преяли овце. Мафията идва на власт силово и я упражнява силово. И само силово може да бъде изхвърлена и задължително наказана (затвор и конфискация на цялото имущество и финансови средства). Всичко друго е симбиоза между старчески дом и детска градина.
  • 3
    Да
    да
    2 -4
    11:51, 23 сеп 2020
    следващият път когато роми бият полицаи аз ще подкрепя ромите.
Последни новини