Ден 65: Протестът освирка Сачева

65-ата вечер на протеста с искане за оставките на правителството и на главния прокурор отново е под наслов "Нас не ни е страх". Под този лозунг протичат демонстрациите от 2-ри септември насам след безредиците и острите сблъсъци с полицията, които се случиха тогава.

Днес протестиращите са доста по-малко от предишни дни - не повече от 200 - 300 души.

Към 20.00 часа камионът с озвучителната техника блокира движението по бул. "Цар Освободител".

Протестиращите прожектираха на сградата на бившия партиен дом кадри с откъси от телевизионни участия и от интервюта на премиера Бойко Борисов и на лидера на "Воля" Веселин Марешки.

Кадрите с участието на Марешки в телевизионно интервю бяха по темата за концесията на морски плажове.

Протестиращите гледаха излъчените телевизионни кадри с участието на премиера Бойко Борисов и на Веселин Марешки, отправяйки викове "Оставка".

Имаше и откъси от телевизионни участия на социалния министър Деница Сачева и на Валери Симеонов.

С недоволни възгласи протестиращите гледаха днешното телевизионно интервю на председателя на парламента Цвета Караянчева. В него тя говори за протеста и за неговото финансиране.

От импровизираната трибуна на протеста един от неговите организатори - адвокат Николай Хаджигенов, каза, че ще бъде внесен граждански иск срещу председателя на парламента Цвета Караянчева, а парите ще отидат за болница ИСУЛ. Повод са нейните думи днес пред bTV, че мафията и олигарсите стоят за формиращите триото Арман Бабикян, Веселин Минеков и Николай Хаджигенов. Хаджигенов се закани искът да бъде внесен в понеделник и очаква с интерес как ще бъде доказано, че обвиненият бизнесмен Васил Божков ги финансира. Триото смята да поиска и право на отговор от bTV заради изказването на Цвета Караянчева.

Минути преди 21:30 ч. протестиращите се отправиха на традиционното шествие към Орлов мост. След това малка част от протестиращите се насочи към сградата на БНТ, научвайки, че министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е взела участие в предаването "Панорама".

В интервюто си по БНТ Сачева заяви, че правителството възнамерява да завърши мандата си. "Политически, имаме полза да подадем оставка, но работим за обществения интерес заради обществения интерес, а не водена от политеческия", каза тя. По думите й, на антиправителствените демонстрации има хора, които не харесват правителството, които искат радикални промени, но има и хора, на които "очевидно политиките на правителството пречат".

Протестиращите успяха да пресрещнат министър Сачева при нейното излизане от страничен вход на БНТ и я освиркаха.

От своя страна тя им каза, че всеки има право да протестира, но отново подчерта, че на този етап правителството няма намерение да подава оставка.

В сравнение с т. нар. "Второ велико народно въстание" от вчера, полицейското присъствие днес е значително по-малко и всъщност почти не се забелязва.  За разлика от вчера протестиращите не са и толкова стриктно проверявани от органите на властта.

Някои от протестиращите смятат, че въпреки вчерашната мащабна демонстрация, протестът се нуждае от още хора, за да постигне целта си за оставката на кабинета и главния прокурор. Други пък са убедени, че няма да се уморят колкото и да се наложи да продължават протестите.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини