ВМРО предлагат бюлетината да е без номера

ВМРО предлага номерът в бюлетината да отпадне. В ЦИК ще се тегли жребий за поредността на партиите в бюлетината, но в нея ще бъдат изписвани само имената им, без номер пред тях, обясни депутатът от ВМРО Красимир Богданов пред журналисти в парламента. От партията представиха предложенията, които внасят между първо и второ четене на промените в Изборния кодекс.

Богданов посочи, че образованието в България е задължително до 16-годишна възраст. Абсолютно нелогично изглежда човек, който е придобил избирателни права, навършил е 18 години и е преминал през българското училище, да не може да чете на български език, коментира той.

Друго предложение е да се намали нужният брой жители за образуване на кметство от 350 на 200 души и те да могат да си избират кмет.

ВМРО предлага да могат да се провеждат референдуми и по въпроси, които се разглеждат само от Велико народно събрание /ВНС/. Например българските граждани да могат да се произнесат на референдум по теми като образователен ценз при гласуване, каза депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов.

Друго предложение е при избори за кметове на общини или на кметства квадратчето "Не подкрепям никого" да не се брои при крайния резултат. Ангелов коментира, че на последните местни избори са се провеждали балотажи без да има нужда от това, заради вота "Не подкрепям никого".

Юлиан Ангелов посочи, че предстои разговор с ГЕРБ по предложенията. Той каза, че ВМРО категорично няма да подкрепи текста, свързан с мажоритарния избор на 200 народни представители за Велико народно събрание, защото противоречи на Конституцията. В Конституцията ясно е казано, че изборът на Велико народно събрание става по същия начин както за обикновено Народно събрание, т.е. не може обикновеното НС да е пропорционално, а ВНС да е наполовина пропорционално, наполовина мажоритарно, каза Ангелов. Той добави, че от партията ще подкрепят да има и машинно гласуване, но искат да има и алтернатива за гласуване с хартиени бюлетини, за да може българските граждани да имат избор.

Помолен да коментира, че ДПС осигурява кворума за последните пленарни заседания, Ангелов посочи, че последното заседание вчера е било провалено именно от ДПС.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Hr
    Hristo
    1 0
    17:59, 11 сеп 2020
    Най-после нещо смислено. Така няма Айшето от махалата или Фарук от другата махала да знаят, че "нашата " партия е трета, шеста или осма по ред.
  • 2
    Да
    Дамян
    0 0
    21:11, 11 сеп 2020
    Имената на партиите трябва да бъдат изписани изцяло , а не с абревиатура.Защото три или четири букви можеш да запомниш, но цялото наименование е трудна работа, ще трябва да можеш да четеш.
  • 3
    Сд
    сддксдщ
    1 0
    23:58, 11 сеп 2020
    Туй е много умна идея тъкму орките ще се научат да четат за да могат да знаят кой дава 50-то лева. Туй нещо ако беше станало преди евроизборите. Ония двамата дето са там момчето автомобилист със много промили и брадясалия интилигентен актиор който вечно се придвижва с пируети щяха да видят европарламент през крив макарон.Защото много орки гласуваха за парТията на търговския представител на БИЛА
Последни новини