Храни за дълголетие

Отдавна българите започнахме да се храним неправилно, следвайки лесни и популярни модели в избора. Ограниченото хранене може да ни засити, даде енергия, но, за съжаление, колкото и да е вкусно, влияе на килограмите, красотата, а и на продължителността на живота ни.
Д-р Йохана Уорд представя в книгата си начините, чрез които да се справим с наложените стериотипи и се предпазим от негативите на западната диета. А те са затлъстяване, диабет, сърдечнсъдови, онкологични и автоимунни заболявания.
Ето какво и защо препоръчва тя да хапваме, за да се радваме на повече години в здраве:
Ягоди
Ягодите съдържат съединения, които имат противовъзпалителен ефект и намаляват оксидативния стрес и вредите от уврежданията, причинени от свободните радикали. Те въздействат и благоприятно на контрола на кръвното налягане и холестерола в кръвта. Само 8 ягоди осигуряват 120% от дневните нужди на организма от витамин С, споменава авторката в книгата си „Суперхрани за суперздраве“.
Чесън
Въпреки че консумацията на чесън създава проблем, е добре да се погрижим той да присъства в гозбите ни. Чесънът също влияе на кръвното налягане. Той е известен и с укрепващия имунитета ефект.
Гъби
Гъбите са нискокалорични и същевременно вкусно. Въпреки малкото калории, които съдържат, са богати на ценни за здравето микронутриенти. Експертите са на мнение, че гъбите са от хранителните продукти, включващи незаменими антитуморни агенти. Такъв пример дава гъбата шийтаке, за която се смята, че предпазва от над 200 опасни състояния.
Ядки
Обратно на гъбите, ядките зареждат с енергия, но са от малкото хранителни продукти, в чийто състав няма празни калории. Дори мазнините им са полезни, а и тяхното наличие дава засищане бързо, без тежест в стомаха. Ядките са богати и на протеини и нутриенти, необходими за поддържането на здравето срещу ракови и други заболявания.
Сладки картофи
Антиоксиданти, фибри, фитонутриени, витамини и минерали са идеалната комбинация на сладките картофи, с която организмът ни да се справи срещу вредите на свободните радикали и уврежданията на ДНК.
Авокадо
Авокатото съдържа повече калий от банана, без неговото съдържание на въглехидрати. Мононенаситените мастни киселини в авокадото са полезни за сърцето.
Варива
Бобовите култури от типа на боба, лещата, са естествен източник на цинк, желязо, фолат, калий и фибри и нискокалорични здравословни мазнини и протеини. Тези продукти са невероятен пребиотик от значение за чревното ни здраве.
Годжи бери
Този дребен плод от хилядолетия се е ползвал с лечебни цели. Бил е приеман за дълголетие, сила и добра сексуалност. Изследвания показват, че годжи бери може да е полезен при диабет, за укрепване на сърдечното здраве, мозъчната и сексуалната функция. От значение са и за зрението.
Чиа
Чиа са невероятен източник на омега-3 и антиоксиданти. Реално, нямат „кухи“ елементи и всичко в тях е от полза за организма, природно поднесено в добър баланс.
Ленено семе
Това е най-богатият неживотински източник на омега-3 мастни киселини. Те са от значение за поддържане на кръвното налягане в норма, намаляване на риска от атеросклероза и предпазване от някои видове рак. За да се извлече полза за здравето, трябва да се консумират смлени или под формата на ленено брашно.
Кефир
Кефирът е забравена напитка, подобна на айряна и също като киселото мляко добър източник на пробиотици. Не е задължително кефирът да е млечен продукт, днес се предлага кефир от кокосово мляко и други видове.
Билки и подправки
Сред най-полезните подбравки и билки за здравето са риган, куркума, джиндижифил, чили, магданоз, лютив червен пипер, градински чай, розмарин, мента и канела, които притежават антивъзпалителни и антиоксиданти съединения, предпазващи ни от развитието на различни заболявания.
Спирулина
Специалистите казват, че всеки грам от спирулината е здраве. Тази суперхрана е с висока хранителна стойност. Спирулината е синьо-зелено водорасло, богато на витамини, минерали, протеини и омега-3. Може да се добави към всяко смути, използвано под формата на прах.
Какао
Ще повярвате ли, че какаото има повече антиоксиданти от боровинките? Шоколадът с над 75% съдържание на какао е с невероятни антиоксидантни ползи. Флавоноидите в какаото стимулират клетките по вътрешната повърхност на кръвоносните и лимфните съдове да произвеждат азотен оксид, което е от значение за съдовото здраве.
 

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Източник: http://puls.bg
Последни новини