Кои храни предпазват кожата от вредното влияние на слънцето?

Лятото е най-благоприятното време за набавяне на витамин D по естествен начин, но също така е и периодът, когато се получават най-много слънчеви изгаряния на кожата. Храната, която консумираме, влияе на това колко лесно можем да получим слънчево изгаряне на кожата, когато сме навън. Изследванията показват, че някои хранителни вещества всъщност могат да засилят естествената защита на кожата от слънцето и да я предпазят от увреждане.


Цитрусовите плодове (лимони, портокали и грейпфрути) са с високо съдържание на витамин С. Изследвания са установили, че дългосрочният прием на витамин С, заедно с витамин Е, може да намали риска за слънчево изгаряне. Освен с високо съдържание на витамин С, цитрусовите плодове съдържат веществото лимонен, който е свързан с 34% по-нисък риск от рак на кожата.

Цитрусовите плодове също съдържат антиоксиданти, които действат като защита на клетките от увреждане от свободните радикали (което се случва по време на слънчево изгаряне) и може да доведе до рак на кожата.


Доматите са известни с това, че съдържат ликопен, антиоксидант, отговорен за червения им цвят, но дините всъщност съдържат много повече от него. Ликопенът абсорбира както UVA, така и UVB лъчите. След ежедневна консумация на диня за няколко седмици ликопенът действа на кожата като естествен слънцезащитен крем, в допълнение към останалите слънцезащитни мерки.


Боровинките са богати на мощни антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали, които могат да повредят кожата поради слънчево изгаряне. Те също са много добър източник на витамин С.


При консумацията на зелен чай, тялото получава катехини, които имат свойствата да предпазват от дългосрочни увреждания, предизвикани от UV лъчението. Зеленият чай също съдържа танинова киселина, която спомага за успокояване на болката при слънчево изгаряне и антиоксидант, наречен EGCG (епигалокатехин галат), за който има данни, че спира генетичните увреждания в човешките кожни клетки, изложени на UV лъчението.


Орехите, конопените семена, семената чиа и ленените семена съдържат омега-3 мастни киселини. Рибата и яйцата също са добри източници на тези есенциални мастни киселини. Човешкото тяло не може да произвежда само омега-3, затова е важно те да бъдат набавяни чрез диетата.


Телата ни превръща бета-каротина във витамин А, който е жизненоважен за здравето на кожата. Бета-каротинът осигурява естествена защита от слънце след 10 седмици редовна консумация на храни, които го съдържат. Храни, които са богати на това хранително вещество, са морковите и листните зеленчуци като зеле и спанак.


Марулята, спанакът и къпината са добри източници на лутеин и зеаксантин (каротеноиди, които са полезни за здравето на очите и имат антиоксидантна дейност).


Фитонутриентите в гроздето могат да забавят образуването на реактивни форми на кислорода, които се образуват в клетките на кожата, което е свързано с увреждане от слънцето и рак на кожата. Гроздето също съдържа проантоцианидини и други полифеноли, които се откриват в семките му, те потискат развитието на рака на кожата, индуциран от UV лъчите.

Гроздето също съдържа кверцетин, който според проучванията, е отговорен за намаляването на оксидативното увреждане на ДНК, причинено от излагането на UVB.


Бадемите са един от най-добрите източници на витамин Е, който предпазва и възстановява кожата от вредното въздействие на слънцето. Бадемите също съдържат кверцетин, за който е доказано, че предпазва от UV увреждането и разрушаването на колагена, което е причина за образуване на бръчки.


Семената от нар са богати на антиоксиданти, те също съдържат елагова киселина, която може да помогне при защитата на кожата си от увреждане на клетките, причинено от UVA и UVB лъчите на слънцето. Нарът също така увеличава нивата на глутатиона, силен антиоксидант, който също повишава защитата от увреждане от свободните радикали.

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Последни новини