Подписват Набуко

Турция ще има достъп до европейски газ според споразумението за газопровода Набуко и се отказва от искането си за 15% от суровината, което беше основна пречка за финализирането на сделката, заяви министърът на енергетиката на Турция Танер Йълздъз, цитиран от Ройтерс.

Газопроводът, свързващ Турция с основен газов център в Австрия, ще бъде построен така, че суровината ще може да пътува в посока запад-изток, както и изток-запад, както е планирано, за да позволи на Турция този достъп, каза Йълдъз.

Споразумение между петте страни, участващи в проекта, ще бъде подписано утре в Анкара, пише в. Стандарт.

Представители на България, Румъния, Австрия, Унгария и Турция ще подпишат споразумението. От българска страна параф ще сложи Сергей Станишев. На събитието ще пресъстват специалният пратеник на САЩ по енергийните въпроси в Евразия Ричард Морнингстар, председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу и еврокомисарят по енергетиката Андерс Пиебалгс.

Проектът Набуко предвижда изгрждането на газопровод от Централна Азия към ЕС през Турция и Югоизточна Европа. Обемът на пренасяния газ се предвижда да достигне постепенно 31 милиарда кубически метра годишно.

Газопроводът се очаква с нетърпение от европейците, за да се намали зависимостта им от руския газ, но все още има проблеми, които затрудняват неговото реализиране, посочва агенция Франс прес.

Очаква се газопроводът Набуко да влезе в действие през 2014 година. Стойността му се оценява на 7,9 милиарда евро. Но с глобалната финансова криза намирането на средства за един толкова амбициозен проект остава трудна задача.

В петък Туркменистан каза, че е готов да осигури природен газ за проекта Набуко , а европейците все още очакват съгласието на страни като Казахстан и Узбекистан. Високопоставени представители на тези три държави, а също на Русия, Катар, Сирия, Ирак, Египет и на Германия, която е финансираща страна, са поканени в Анкара.

Набуко е в конкуренция с друг проект - Южен поток, в който участват руският газов гигант Газпром и италианската компания ЕНИ (ENI). Този газопровод трябва да свърже Русия с България, преминавайки по дъното на Черно море.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини