Съдът върна „Евролаб 2011“ в наети от държавата помещения на „Капитан Андреево“

Административен съд -София град е отменил заповедта на областния управител на Хасково, с която през февруари 2023 г. фирмата „Евролаб 2011“ беше изгонена от сгради на пункта „Капитан Андреево“ ,съобщава Bird.bg. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Управител на „Евролаб“ е Васил Димитров, преди това служител на фирмата „Интерпред Евролоджистик“, която е предишният дългогодишен наемател на помещенията. Проверка на Bird вече е проследявала връзките на „Евролаб“. В поредицата от свързани компании излизат имената на Христофорос Аманатидис-Таки, приближеният до бившата групировка ВИС Красимир Каменов-Къро (убит през май 2023г.), свързаният с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, когото „Капитал“ свързва с бивши общински служители от ГЕРБ.


С решение от 25 март съдът уважава молбата на фирмата да се върне в пет от шестте сгради. Единствено няма да бъде допускана до сграда, предназначена за проверка на стоки, съдържащи животински продукти, които не са за човешка консумация. Според констатациите обаче в тази сграда е извършвана търговска дейност на наемателя и от други юридически лица - касово обслужване на клиентите на тези фирми.

Имотите „Евролаб 2011“ получи с договор за наем с Агенцията по безопасност на храните, подписан на 31 декември 2021 г. от заместник-директора Николай Роснев (назначен при управлението на ГЕРБ), въпреки забрана от земеделския министър в кабинета „Петков“ Иван Иванов. Помещенията са за лаборатория за извършване на фитосанитарния контрол на границата с Турция,

На 19 май 2022 държавата пое фитосанитарния контрол, а дни по-късно депутатът от „Продължаваме промяната“ Михал Камбарев заяви, че на граничния пункт била създадена зона на безотчетност, защото мястото, където се е извършвал санитарно-ветеринарният контрол, било единственото без камери. Споменава трафик на наркотици.

Паралелно Агенцията по храните започна дела с „Евролаб 2011“, с които да опита да развали договора за наем, а фирмата контрира с дело срещу заповед на директора на агенцията Христо Даскалов товаро-разтоварната дейност да се поеме от държавата.

През март 2023 г. от граничния пункт служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че властите са предприели действия за принудително изземване на помещения, които не се ползват по предназначение от частната фирма. Обеща държавна лаборатория да бъде изградена на пункта до месец. Тя бе открита едва в края на февруари тази година, а товаро-разтоварната дейност отново се извършва от частни фирми след решение на Върховния административен съд от края на 2023 г. До средата на февруари според информация от БАБХ „Евролаб“, не е сред тях, но пред „Дневник“ бившият заместник-министър на земеделието в кабинета „Петков“ Иван Христанов в заяви, че сред шестте оператора, отговарящи за пратките, две фирми са свързвани с Размиг Чакърян (едната е „Интерпред Евролоджистик“), като те са реално работещите, а останалите са проформа.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини