Глоба 500 евро за чужденците в Гърция без специален формуляр и баркорд

Влизащите в Гърция чужденци трябва да представят задължително попълнен формуляр Passenger Locator Form и баркод за локализиране на пътниците, съобщава кореспондент на БНР.

Ако не го направят, глобата, която ще им бъде наложена на летищата заради липсващите формуляри е 500 евро на човек.

На летището на остров Крит вече са глобили осем германски туристи, като всеки от тях е трябвало да плати по 500 евро, защото не е попълнил формуляра и няма баркод.

На всички летища и пристанища наличието на формуляр и баркод е задължително, подчертават граничните власти.

При преминаването на сухопътната граница - на граничния пункт "Промахон", например, е необходимо да се представи сертификат с отрицателен резултат за коронавирусна инфекция.

Тази система за влизане в Гърция ще бъде в сила до 31 август. Електронният формуляр трябва да се попълни не по-късно от 24 часа преди влизане в страната и той се използва за проследяване, в случай че тестът за коронавирусна инфекция на граничния пункт се окаже положителен.

Туристически агенции обаче вече се оплакват от новата мярка. Те са получили сигнали от клиентите си, особено от по-възрастните, че те се затрудняват да попълнят формулярите. Други недоволстват, че формулярите са достъпни само на английски език.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ту
    Турист
    0 0
    11:59, 19 юли 2020
    Гърците са си гърци не бръснат никой от пристигащите. Не са като нашите мунчовци да си дерет гърлата и се събират на тумби за по-качествено заразяване.
Последни новини