"Еноложко харакири": Италия ще превърне 70 млн. бутилки вино в санитарен гел

Седемдесет милиона бутилки вино ще бъдат превърнати в санитарен гел в Италия, съобщава британският в. "Телеграф". Един италиански вестник нарече това решение "еноложко харакири".

Става въпрос за 11 млн. галона вино, което ще бъде превърнато в 92-процентен алкохол на фона на търсенето на почистващи гелове и на спада в търсенето на вино. Барове, ресторанти и кръчми са затворени в Италия, което значи, че винопроизводителите няма къде да пласират стоката си. А трябва да опразят избите си за новата реколта, тъй като гроздоберът вече започна.

"Извънредната ситуация ни принуди. Това е нещо екстремно, на никого не му харесва", казва Елио Пескармона от винарната Tre Secoli в Пиемонт.

От 100 литра вино могат да се добият 10 литра дестилиран алкохол. Правителството ще подкрепи схемата с до 50 млн. евро. Миналата година износът на италианско вино достигна рекордните 6.4 млрд. евро, но тази година международното търсене също е спаднало.

Има и друг проблем - няма достатъчно работници от Източна Европа за гроздобера. Италия се нуждае от 180 хил. българи и румънци, които обичайно пристигат по това време на годината. Те са 20% от селкостопанската работна сила.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини