Община Ардино стартира процедура за включване на Дяволския мост в Списъка на ЮНЕСКО

Кметът на община Ардино инж. Изет Шабан изпрати писмо до председателя на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО относно вписване на архитектурната недвижима културна ценност „Дяволския мост“ в Списъка на световнотокултурно и природнонаследствона ЮНЕСКО към ООН.

В основните си аргументи, кметът инж. Изет Шабан, посочва желанието на местната власт и на Инициативния комитет от община Ардино, че мостът е уникален по своята същност и е единствен като архитектурна култура, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина.

„Налице са всички основания за вписване на Дяволския мост в недвижимото материално-културно наследство на ЮНЕСКО“, заяви кметът инж. Изет Шабан. Той уточни, че вече е получено отговор от главния секретар на Националната комисия на Р.България за ЮНЕСКО, който е приветствал усилията на община Ардино за опазването на културното наследство, както и постигнатите резултати – консервацията и реставрацията на Дяволския мост и увеличаването на посещаемостта на този обект от национално значение.

Първият етап в процедурата за вписване в Списъка на ЮНЕСКО е дали обектът отговаря на критериите на Конвенцията и включването му в т.нар. индикативна листа, която по същество представлява национален списък на възможни кандидатури за световния списък. Оценката се прави от работна група, като съставът се определя от Министерството на културата.

Припомняме, че в престижния Списък на световното наследство у нас са включени 10 културни и природни обекти с изключитлена стойност за човечеството, като: Мадарският конник, Боянската църква, Казанлъшката гробница, Старият Несебър, Рилският манастир и др.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини