Седми ден протести искат оставка на правителството и главния прокурор

На седмия ден от протеста с искане за оставка на правителството и главния прокурор площадът на "Триъгълника на властта" отново се изпълни с хора.

На протеста има хора на всякаква възраст, семейства с деца. Хората смятат, че вчерашната ескалация на напрежението пред вратите на сградата на Народното събрание е дело на провокатори и опит да се опорочи протестът.

Към 20,25 часа дойде новината за подаване на оставки на трима министри на финансите Владислав Горанов, на МВР Младен Маринов и на икономиката Емил Караниколов.

Демонстриращите отреагираха, че това няма да ги накара да спрат протеста. Те са категорични, че протестът ще продължи до оставката на правителството. "Аз съм тук, защото искам оставката на цялото правителство. Не желая да се сменят министри повече", каза протестираща жена.

"Мисля, че всички трябва да си подадат оставката - начело с Борисов. Това би прекратило протестите, нищо друго", каза друга. 

"Гешев трябва да си подаде оставката", каза протестиращ. 

Проф. Велислав Минеков, един от организаторите на протеста заяви: "Подхвърляне на кокалчета и недоядени крилца от царската трапеза няма да приемем. Искаме главата, главата, край. Мутрите вън, и двете мутри, и двете глави. Правим нова държава, нова демокрация, завинаги, избори, край". Той определи това като "страх в кочината". 

Демонстрантите се заканиха, че ако и Борисов и Гешев не си подадат оставката утрешният протест ще е чудовищен. Чуват се освирквания и скандирания "Оставка". Опънати са транспаранти с надписи: "Ние идваме идваме", "Мутрите вън! Оставка Борисов. Оставка Гешев". 

Полицейското присъствие е засилено. "Много от нас стоят, казват си исканията, стоят до късно и не правят нищо. Не знам кой кого е пратил и с каква цел, но за мен това е опорочаване", каза протестиращ.

"Опит за опорочаване на протеста, да. Въпросът е, че тук вече не става дума за криза в управлението или за криза в държавата, а става въпрос за национална катастрофа. На това вече трябва да се сложи край", каза друг протестиращ.

Организаторите на протеста призоваха тази вечер хората да бъдат наблюдателни и внимателни за групи от провокатори и да сигнализират на полицията. Сред протестиращите има хора със зелени ленти, които ще играят ролята на стюарди. Ако някой от протестиращите има проблем с провокатори или види такива, може да потърси някой от доброволците и да поиска съдействие.

Полицаите на първа линия отново са с жилетки, на които пише "Антиконфликт".

Протестиращ мъж подаряваше рози на полицайките, които са на първа линия на протеста днес и заяви, че ще го прави всеки ден до края на протестите. "Това е знак на солидарност от наша страна към тях, знак на подкрепа. Ние не ги замеряме с бомбички, предпочитаме да им подарим цветя - рози на служителките. Това се отнася към цялата полиция. Няма да правим като в Сърбия - да палим парламента."

Към 20,25 часа протестно шествие тръгна от площад "Независимост" към парламента. С викове "Оставка" и развяващи български знамена хиляди граждани преминаха по бул. "Княз Александър Първи".

"Всички, които се опитват да си купят този протест, няма да могат. Всеки от нас има пристрастия, но нито един от нас не си приватизира този протест. Той е на гражданите на България срещу хората, които ни взеха свободата на словото, взеха ни справедливостта, демокрацията и правосъдието, и си ги сложиха в чекмеджето", каза в началото на протеста Арман Бабикян, който е сред организаторите. По думите му вчера Бойко Борисов е изпратил "шпиц командите" си, за да ранят полицаи и граждани. Този площад е урок по демокрация, заяви Бабикян и допълни, че на него са събрани хора с различни политически възгледи.

Проф. Велислав Минеков от организаторите каза по-рано, че вчера протестиращите в София са били 50 000, протести е имало в над 20 града, а днес очакват да има в 27. По думите му групичката, която вчера е атакувала сградата на бившия Партиен дом, е същата, която преди време е носила плакатите "Гешев е радост". Той предупреди протестиращите да внимават и ако забележат провокатори, да ги посочат на полицията.

Българският народ въстана, българският народ се събуди, заяви ген. Димитър Шивиков.

Към 21 часа протестиращите се върнаха на площад "Независимост". Пред президентството и Министерския съвет, хиляди пяха българския химн.

Към 22 часа бутилка полетя към полицаите. След това те поставиха шлемовете и каските. По-нататък протестът протече мирно. 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Зн
    Знаещ
    2 -1
    11:59, 16 юли 2020
    В живота си няма по-противен човек да съм мразил така – органически с всичките си сетива, както вживяващия се в ролята на министър председател Бойко Борисов.
    На поддръжниците му само мога да заявя – не ви ли е срам да сте в един отбор с този прост, неук и крадлив селски тарикат, толкова ли са ви заслепили сребърниците, с които ви купува, толкова ли са ви сладки трохите от трапезата, които ви подхвърля като на кучета
    нима не видяхте пачките евра и кюлчетата злато, извиращи от чекмеджето на нощното му шкафче, къде ви е морала, слепци такива
    изпитвам вече не само срам, но и ярост, как можахме да се докараме до това положение?!
    Затова изхода е един – протести до дупка, победа и справедлив съд за крадливата хунта!
    • До
      До знаещия
      0 -1
      14:21, 16 юли 2020
      Знаеш ли, че нищо не знаеш?
      От тебе по-прост и заблуден помияр няма... Щом вярваш в пачките с евро и кюлчетата - на всяка нагла и гнусна лъжа ще повярваш...
      Ама то всички там на площада сте неуки, прости и неосведомени, щото в мозъците ви още кънти залпа на Аврора....
      Проста продажна сган... Като ви погледне на човек му се повръща...
      Борисов е признат лидер в цяла Европа и ще бъде преизбиран дълго още.... А вие мрете, продължавайте да угаждате на Божковци, Василевци, Баневци, Миню Стайковци, Ветковци, Прокопиевци и вс останали боклуци.... Молете се да не падне Бойко, щото само след месец ще плачете от бедност, мизерия, нищета и отчаяние...
      Хлебарки неудачни.... Няма да успеете да катурнете демокрацията..
      Доброто винаги побеждава...
      Не сте помия..... Каймака на помията сте.... Гнусни изчадия!!!
  • 2
    По
    ПО спокойно......
    0 0
    14:59, 16 юли 2020
    1.Какво ще правим с мафията вътре в община Хасково?
    2.Какво ще правим с мафията в ДФЗ-Хасково?
    3.Какво ще правим с мафията в ОД"Земеделие"-Хасково?
    4.Какво ще правим с мафията в ДГС-Хасково?
    5.Какво ще правим с мафията в НАП Хасково?
    6.Какво ще правим с мафията в НОИ Хасково?
    7.Какво ще правим с мафията в ВИК Хасково?
    8.Какво ще правим с мафията в болницата в Хасково?
    9.Какво ще правим с мафията в Областна Администрация в Хасково?
    10. Какво ще правим с мафията в ОД на МВР Хасково?
    11. Какво ще правим с мафията в РП и ОП в Хасково?>
    12. Ако съм пропуснал някоя "администрация", моля да не се засягат. Прекалено много сте!!!
    13. Какво ще правим с "хунтата" на "маймунката"?
    14. Какво ще правим с коалицията между ДПС и ГЕРБ в Хасково?
    15. Какво ще правим с мафията в БАБХ Хасково?
Последни новини