Стартира националният поход "По стъпките на Апостола"

От Плевен стартира националният възпоменателен туристически поход "По стъпките на Апостола" за 26-ти пореден път, съобщиха организаторите.

Туристите от различни поколения са от Плевен, Карлово, София, Никопол, Видин, Шумен, Велико Търново. Те ще преминат Балкана по седем различни маршрута, за да се срещнат в Карлово на 18 юли - денят на рождението на Васил Левски. В Карлово посрещането на туристите от похода "По стъпките на Апостола" е част от официалните тържества за годишнината на героя.

В условията на пандемията броят на участниците тази година е по-малък.

Първи - на 12 юли, ще тръгнат по старопланинските пътеки участниците от четвъртия лъч с ръководител Светослав Димитров. На 13 юли ще поеме по маршрута си в Средна гора шестият лъч с ръководител Асен Вълов. На 15 юли останалите 5 лъча ще се включат с преходи в Стара планина и Средна гора.

Общо ще бъдат посетени 15 хижи.

Ръководители на лъчовете са опитни водачи през Балкана - Свилен Стойчев, Димитър Петров, Емил Недков, Галина Цветкова и Бисерка Цветанова. На участниците ще бъде проведен инструктаж за провеждане на похода съобразно изискванията на Министерството на здравеопазването и БТС за пребиваване в планината.

И тази година в два от лъчовете има туристи от три поколения. Най-малките участници са четиригодишните Йордан и Борис от София, а най-възрастните са Васил Копчев - учредител на похода, и Васил Чардаклиев - потомък на Левски.

Походът се осъществява с подкрепата на община Плевен. По традиция стартът ще бъде даден с поднасяне на цветя пред паметника на Васил Левски в центъра на Плевен на 14 юли /вторник/ от 18.30 часа.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ап
    Апостола
    1 0
    19:36, 7 юли 2020
    Апостола се е борел за чиста и свята релублика. Такава ли е сега нашата родина. За това се борете, а не да минете през хижите и всичко от раниците да изядете. Идете пред министерски съвет, народно събрание, пред кметството и покажете, че наистина сте последователи на идеала на Васил Левски.
Последни новини