Земното магнитно поле се променя 10 пъти по-бързо от очакваното

Земното магнитно поле се променя 10 пъти по-бързо от първоначално смятаното, твърдят учени.

С помощта на компютърни симулации на желязото под повърхността, влияещо на магнитното поле, те демонстрирали, че полето се движи значително по-бързо, отколкото сме смятали.

Откритието може да има важни последици за разбирането ни за част от фундаменталните процеси за живота на Земята. Земното магнитно поле не се използва само при компасите за навигация, но ни предпазва и от космическата радиация и не позволява на атмосферата да се изпари.

Магнитното поле се генерира и регулира от потока разтопено желязо в земното ядро. При движението си, течното желязо генерира електрически ток, който захранва магнитното поле на повърхността.

В наши дни учените използват сателитни и други технологии, за да измерят и проследят движението на течното желязо и промените в магнитното поле. По-трудно им е да разберат движенията му в миналото.

Опитите ни да разберем промените в миналото разчитаха на значително по-неточни данни, като естествени и други доказателства с човешки произход. Тази задача обаче си остава трудна, а прецизността на подобни техники спорна.

Новото изследване решило да заложи на компютърни симулации, за да разбере как се е генерирало магнитното поле. Били използвани данни, които показали как се е променяло полето през последните 10 000 години.

Учените открили, че магнитното поле се е променяло със скорост до 10 пъти по-висока от очакваното.

Най-бързите събития били наблюдавани при отслабване на полето, което се случва от време на време, при смяна на полюсите или при отдалечаване от северния и южен полюс.

Преди 39 000 години, посоката на магнитното поле се измествала с около 2.5 градуса на година. Това се случило сравнително скоро след като полето се преобърнало за кратко – явление, известно като екскурзия на Лашамп - преди 41 000 години.

Учените искат да проведат по-нататъшни симулации, за да разберат дали подобни драматични събития се случват в сравнително стабилни времена, като днешните.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини