Христо Вълчев: Бих искал решенията на ОбС да подобряват живота на хората

Христо Вълчев е председател на Общинския съвет в Първомай от 8 ноември 2019 година. Роден в Първомай. Той е завършил Българска филология и Право . Повече от 20 години практикува и живее в родния си град. През месец юли предстои да направи задължителния по ЗМСМА шестмесечен отчет, който е първият период, протекъл изцяло под изцяло негово ръководство.  

Теодора Кирякова.: Предстои първият Ви отчетен период, в който изцяло е работил този Общински съвет и Вие сте бил негов председател. Какви са измеренията на работата – колко заседания са проведени, колко решения са взети, какво е участието на общинските съветници?

Христо Вълчев: На предстоящото заседание, насрочено за 16 юли, ще бъде внесен за обсъждане отчет за работата на общинския съвет през първото полугодие на 2020 година – първия пълен отчетен период за този общински съвет и за мен като негов председател. В количествен аспект няма отклонение от обичайните показатели - през периода в деловодството на общинския съвет са внесени 120 различни молби, предложения и проекти, проведени са 6 редовни заседания и са приети 66 решения, между които най-важното е Бюджет 2020. Наложи се да работим в изключителна епидемична обстановка, но взехме необходимите предпазни мерки и не допуснахме съществени отклонения от нормалния ритъм. Новият състав и новото ръководство на общинския съвет и на постоянните комисии, заедно с новия кмет на общината са предпоставка за нова политика, резултатите от която ще стават все по-видими.

През периода въведохме някои организационни промени. Административното звено, обслужващо общинския съвет, беше съкратено и се състои вече само от един щатен служител. Общинският съвет вече няма заместник-председател, освен това прекратихме действащия от години договор за правно обслужване, като съответните функции се поемат от председателя. Така реално спестяваме на общинския бюджет три заплати. Стараем се това да не се отрази негативно на качеството.

Т.К.: Има ли спрени, оспорени или върнати решения?

Хр.В.: По закон всички актове на общинския съвет се изпращат на областния управител и на кмета, които упражняват контрол за законосъобразност и могат да ги връщат или да ги оспорват пред съда. През отчетния период няма нито едно спряно, оспорено или върнато решение на общинския съвет, което се дължи на добрата координация между ръководството на общинския съвет и общинската администрация. Вратата на моя кабинет винаги е отворена за консултации със специалистите, които подготвят материали за общинския съвет. В този дух ще добавя, че за кратко време успяхме да подготвим и да гласуваме необходимите поправки в незаконосъобразните текстове на няколко стари наредби, които бяха атакувани от прокуратурата пред административния съд. С бързата и компетентна реакция ние изпреварихме отменителните съдебни решения. Убеден съм, че това е добре за имиджа на нашия общински съвет.

Т.К.: Кое е решението, което сте взели най-трудно в работата Ви като председател на ОбС- Първомай?

Хр.В.: Несъмнено най-тежкото и най-непопулярно решение беше за увеличаването на таксите за битови отпадъци. Тук ще кажа две неща: Първо, това решение беше неизбежно заради голямото увеличение на наложените от държавата отчисления, придружено от бездействието на управляващите през миналите години. Второ, ние не приехме това решение безусловно, а изискваме от общинската администрация съответно да подобри обслужването на населението в тази сфера.

Т.К.Какво е политическото лице на ОбС - Първомай? Очевидно полюсите „ляво-дясно“ не са характерния за този състав на местния парламент (предвид факта, че съветниците на СДС и БСП се подкрепят). Къде да търсим политическото противопоставяне? Каква е разделителната линия?

Хр.В.:Наистина в състава на общинския съвет са представени много различни политически сили, но това не означава непременно противопоставяне. Видяхте гласуването за прехвърляне на определени общински имоти на държавата във връзка със строителството на новия мост над р. Марица – 21 гласа „за”! Убеден съм, че политическата пъстрота, когато е съчетана с мъдрост и отговорно отношение към общинските дела, е предимство, а не недостатък. Ще припомня, че предизборният девиз на коалицията, която издигна моята кандидатура, беше „Нашата партия е Първомай!”. Ние като политически представителна група общински съветници продължаваме да следваме това правило, то е в основата на нашето сътрудничество с другите групи. Като председател на общинския съвет бих се радвал това сътрудничество да се разшири. Добрите дела нямат цвят.

Т.К.: В социалните мрежи имаше дискусия за излъчването на заседанията на общинския съвет. Вие на какво мнение сте – необходимо ли е това?

Хр.В.: Ако хората го искат, аз лично бих адмирирал такова решение, защото съм привърженик на откритостта в публичната сфера. Но дали ще има обществен интерес – това е друг въпрос, който до голяма степен зависи от поведението на съветниците в залата.

Т.К.:Има ли решение, което искате да бъде взето от ръководения от Вас ОбС?

Хр.В.: Няма определено решение, което да осъществява някакви мои мечти. Нещата са по-земни. Независимо дали съм председател на общинския съвет или не, бих искал решенията му да подобряват живота на хората.

Теодора Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (30)

  • 1
    Ма
    Манчо
    14 -13
    15:45, 7 юли 2020
    А най-лесното решение - да си дигнем заплатите двойно на фона на опоскания бюджет.
    • Ма
      Манчовица
      9 -7
      16:13, 7 юли 2020
      Кой го опоска бре Манчо?
    • На
      На Манчо баба Му
      18 -4
      17:10, 7 юли 2020
      Същите тези, които и в миналия Общински съвет бяха мнозинство,.които приемаха рамката на бюджета и контролираха неговото изпълнение. Ако те не са изпълнявали своите контролни функции защо им плащахме като данъкоплатци заплати! Същият този който ни проглуши ушите какви злоупотреби са правени с бюджета а тогава като първи зам. кмет отговаряше за неговото изпълнение. Същите тези, които и тогава и сега имат една цел да цоцат публичния ресурс на Общината в съдружие с всеки готов да им осигури възможност за това.
  • 2
    Вр
    Време е
    6 -3
    17:12, 7 юли 2020
    Времетге е да тръпнете щепсела от контакта. какви са тези ковентари срещу "властта"
  • 3
    За
    Затворете
    9 -3
    17:15, 7 юли 2020
    Затворете им кранчето. Стига са критикували. Бил си ходел със служебната кола в Пд? Той на колко други места ходи с нея, Пд им се видя проблем???!!! Само забележете колко стройни влизат във властта и какви шкембелии излизат от нея. Излизат ли казах? Ами, ДА!!! Все някога излизат. Питайте Папазов как му е сега...
  • 4
    Не
    Не и Ружди
    11 -1
    17:16, 7 юли 2020
    Руджи си влиза и и си излиза от нея с коремчето напред. Константа.
    • За
      Зам-хам
      9 -1
      20:41, 7 юли 2020
      Тулума е от баклавата, и от пътя до гробището в Езерово.
  • 5
    Се
    Сесия
    6 -14
    21:00, 7 юли 2020
    Сега председателя на ОБС курназ, но предния съвет... Виж коментара
    • 53
      5346
      10 -4
      22:43, 7 юли 2020
      Объркал си рейса.
  • 6
    Пъ
    Първомай
    8 -4
    21:05, 7 юли 2020
    Всички бяха в предишния общински съвет, пак цуцаха, а сега, риват.
  • 7
    Зо
    Зоро
    7 -6
    22:40, 7 юли 2020
    Г-н Валчев, каде е протокола за пасищата на Буково. За едни 6,за други 4.
  • 8
    Ва
    Валчев
    6 -2
    00:03, 8 юли 2020
    Ясно е, че не може на всички хора в града да се подобри живота. Тогава поне на първите хора в града да се подобри.
    • Та
      Така е
      7 -5
      04:27, 8 юли 2020
      Това е прословутата реплика на братчето му: Ние , докато сме във властта, няма как да подобрим живота на всики, но поне да подобрим СВОЯ!!! Крилата фраза!!!!
  • 9
    Пи
    питагор
    7 -7
    06:27, 8 юли 2020
    Еее чита ви коментарите и никва мисъл ни откривам в главите ви ва. Само като прочетете какво е казал и трябва да знаете че пърумай е обречен. "Бих искал" това означава някакво мъгливо намерение пробляснало през алкохолните пари в полуизпразнена ботилка. Тези думи не са твърдо намерение а на нас такова ни е необходимо затва пърумая загива.
  • 10
    12
    125
    12 -5
    08:19, 8 юли 2020
    Чета,чета и сега ще ви кажа скъпи граждани на община Първомай,такава простотия на власт е нямало, като се започне от главата , че до петите и последното назначение на уравляващите Русата Жана ,боже опази ни. Наркомани, шофьори,шизофреници, толкова ниско ниво е нямало , но такова ще е през тези четири години, едни напуснаха, други бяха изгонени и сега се сърдете на себе си и пак гласувайте по този начин,бог да пази общината!
    • До
      до 125
      6 -2
      20:11, 8 юли 2020
      125- пропусна да споменеш и една" героиня "от публицистично предаване по Нова телевизия.Тя все още се подвизава гордо по централната градска част а мнозина шеговито я наричат "модната икона".
    • 12
      125
      5 0
      08:21, 9 юли 2020
      ДО 125 - обърка , героинята "модна икона" е Ленчето приятелю дето ги жени, като вдигне главата и стой че гледай.
  • 11
    Гр
    гражданин
    8 -16
    14:12, 8 юли 2020
    За първи път в тази Община има Кмет на който се въ... Виж коментара
    • Цо
      Цола Драгойчева
      9 -1
      15:28, 8 юли 2020
      Партийните тролове са недостижими в раболепието си
    • 12
      123
      11 -4
      16:02, 8 юли 2020
      Единственото вярно е, че "Такъв кмет не е имало". Чак толкова зле...никога не е било! А за останалото - не пишете глупости по партийна поръчка. Много, много, много хора го виждат какво прави и са преки свидетели на управленското му безсилие. Няма нужда да говорите глупости - хората в екипа му са тези, които той си избра.
    • Се
      Селянин
      8 0
      16:32, 8 юли 2020
      Те дето му спъват работата той си ги назначи.И му я спъват и все ще е така защото толкова могат.
    • 1
      1
      2 0
      18:32, 8 юли 2020
      "със сигурност"
    • Де
      Де да беше
      3 -1
      04:06, 9 юли 2020
      Гражданин, де да беше и по-грамотен!!!
  • 12
    Ме
    Мето
    5 0
    15:27, 8 юли 2020
    Пътят към Ада винаги е покрит с добри намерения
  • 13
    33
    333
    3 -3
    18:34, 8 юли 2020
    В Първомай дясното е ляво!
    • Пе
      Пенка
      7 -3
      20:13, 8 юли 2020
      В Първомай и дясното, и лявото бутат града по надолнището
  • 14
    Р.
    Р.Салим
    8 -3
    08:35, 9 юли 2020
    КМЕТА се познава по действията си, не по изявленията които прави по празници - 1 май , 24 май и т.н.
    До тук виждаме едни пасивни, дори страхливи недействия на кмета, показващи неговите порочни, задкулисни обвързаности. Тази политика развързва ръцете на земестник кмета му да прави каквото си иска. Със слаб кмет в слаб град , сиганите става все повече на социалната хранилка и все по организирани
  • 15
    До
    До Гражданин
    6 -2
    15:07, 9 юли 2020
    Де да беше ,Хаджиева по - грамотна и по - красива можеше и заместник кмет да станеш. Но със сурат на киликанзер, можеш да си ортак само със смъртта!
    • 78
      78
      8 -2
      06:24, 10 юли 2020
      Това им е критерия за кадри. Такива ги пробутва задкулисието. А момчето назначава и после е много изненадан,че работата не върви и не върви. Дори сурата не е толкова важен, но просташкото поведение и каруцарския речник...
  • 16
    До
    До До
    8 -3
    06:23, 10 юли 2020
    Тя пък "модната икона" една хубавица, че и стройна!!!
Последни новини