Протести в защита на природата в много градове в страната

Протести в защита на природата се проведоха снощи в много градове в страната срещу подготвяните промени в закона за биоразнообразието. 

В София протестно шествие тръгна от паметника на Алеко Константинов на булевард "Витоша".

Основното недоволство на гражданите е насочено срещу научните институции от процеса на управление на екологичната мрежа "Натура 2000", съобщи БНР.

Според протестиращите ограничаването на правомощията на българските учени ще даде зелена светлина на повече инвестиционни намерения, а резултатът ще е унищожаване на българската природа.

"Протестираме против безобразията спрямо българската природа, в частност Черноморието. Безобразие, масово застрояване на природни обекти, природата е нещото, което българите ценят най-високо във всички социологически проучвания", заявяват протестиращите. 

"Каузата е да спрат строителствата по морето и по защитените местности в България", допълват още недоволстващите. 

Еколозите са категорични, че измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и застрашават ценното биоразнообразие.

Шествието ще завърши пред сградата на Народното събрание. В Русе също се включиха в протеста. 

По информация на БНТ природозащитници излязоха и на протест в центъра на Благоевград. 

С лозунга "Не искаме бетон, а нормален за природата закон", те призовават за промяна в новия закон, защото по думите им ако той се приеме, екоминистърът ще може сам решава къде да се строи.

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини