Хотелът на плажа край Алепу вече е на четири етажа, но строителният контрол пак не го видя

Укрепването на свлачището в областта Алепу вече е достигнало четвърти хотелски етаж

За пореден път през последната година и половина проверка на Районната дирекция за национален строителен контрол в Бургас, извършена днес, установи, че четириетажна бетонна постройка на 30 м от морския бряг в местността Алепу край Созопол не е хотел, а "брегоукрепително съоръжение". Това съобщи след края на проверката началникът на дирекцията Милен Ненчев.

Пред журналисти на мястото той повтори, както и в други подобни случаи, че очевидното - строежът на сграда със стаи върху т.нар. Шофьорския плаж всъщност е "брегоукрепване" достигнало до четвърти етаж с напълно редовни строителни книжа.

Днешната поредна проверка на плажа беше предизвикана от сигнал на сдружение "Бетономорие", което публикува в страницата си във Фейсбук снимки на напредващото строителство.

Според Милен Начев обаче "няма отклонение от издадените строителни книжа".

Сградата, която може да бъде видяна както на място, така и на публикуваните снимки, още през 2018 г. било издадено разрешение за етапно строителство. "Първият етап от строежа представлява изградената стоманобетонова конструкция, обясни Ненчев. Това е подпорна стена, която придържа всички земни пластове зад нея. Тази етапност е регламентирана и в разрешението за строеж."

Вторият етап, отразен в строителното разрешение, предвиждал сграда в източна посока от подпорното съоръжение. До момента обаче тези дейности все още не били започнали, каза Милен Ненчев. Според началника на РДНСК в Бургас строителството на ваканционния комплекс на плажа в местността Алепу изобщо не е започнало.

"Само по себе си това представлява укрепително съоръжение, каза Ненчев пред присъстващите журналисти. Така е отразено в проекта - единствено и само стоманобетонова конструкция. Обемите, които виждате, не представляват стаи, а носеща конструкция с цел подпиране на земните пластове, които са зад нея. Част от помещенията, които са формирани, биха могли да се използват като някакви обслужващи постройки, но те ще бъдат изцяло под земята. След като бъде завършен и вторият етап от проекта, всичко това, което виждате в момента, то ще бъде под нивото над терена - подземно", посочи още началникът на РДНСК - Бургас.

За първи път т.нар. Шофьорски плаж в непосредствена близост до комплекса "Свети Тома", който е построен на едноименния нос, влезе в новините в началото на м.г. Първите проверки там започнаха с появата на строителна техника, а според отразеното в протоколите след приключването им дружеството "Главболгарстрой" само укрепвало свлачище.

За да "избие" инвестициите си обаче в непосредствена близост щяло да изгради ваканционно селище.

10 септември 2018 г. - издадено е строително разрешение за укрепване на свлачище и строеж на курортен комплекс
януари 2019 - във Facebook се появяват снимки на багери до плажа Алепу
януари 2019 - РДНСК - Бургас, не установява нарушения
февруари 2019 г. - втора проверка също не установява нарушения
3 март 2019 г. - строежът добива очертанията на хотел
5 март 2019 - РДНСК - Бургас, не вижда хотел на плажа в местността Алепу
2 юни 2019 г. - публикувани са снимки на четириетажна бетонна сграда
3 юни 2019 г. РДНСК - Бургас, установява, че това не е сграда

С мотива за извършване на допълнителни проверки в края на януари м.г. регионалното министерство временно спря строителството. Това, което се появи на метри от морето само след месец обаче, отново наводни социалните мрежи със снимки и възмущение. Така в края на февруари м.г. се стигна до нова проверка, която също не установи никакви нарушения на издадените строителни книжа.

Трета проверка започна в началото на март м.г., след като снимките, публикувани в интернет, илюстрираха как вместо брегоукрепително съоръжение се строи комплекс. В констатациите от проверката обаче, обявени от Милен Ненчев, се твърдеше точно обратното. "След изграждане на брегоукрепителното съоръжение следва да се извърши мониторинг, който да докаже, че то ще изпълнява необходимите геозащитни функции, и чак тогава ще започне изграждането на комплекс, каза той.

Така след още няколко проверки, които на практика завършваха с констатациите, че очевидното не е очевидно, се стигна и до днешната.

Хронологията на строителството, извършвано на Шофьорския плаж в местността Алепу, започва на 24 януари 2017 г., когато със свое писмо Министерството на регионалното развитие и благоустройството дава предварително съгласие за извършване на геозащитни мерки и дейности в свлачище, регистрирано още през 2009 г.

Междувременно проверка на "Капитал" показа, че регионалното министерство не разполага с редица документи, на база на които е позволило "брегоукрепването" на Шофьорския плаж. Това, което все пак е налично в архива му показва, че като компенсация за спиране на свлачищетона метри от морето трябва да бъдат построени два нови ваканционни комплекса

- "Алепу вилидж" и "Алепу бриз вилидж". Тяхната площ ще е около 20 дка, а застроената надземно и подземно - около 9200 кв.м.

Инвеститори са три дружества - "Алепу вилидж", "Бриз 2000" на Ани Милошова и Алекс Димитров и "ГБС турс", дъщерно дружество на "Главболгарстрой", което е и изпълнител на проекта.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
06 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
06 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
06 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
06 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
06 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
06 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
06 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
06 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
06 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
06 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
06 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
06 юли 2020
Последни новини