Пазарът на ток е в хаос. Преглед на печата

„Още една отсрочка за касови апарати“, съобщава „24 часа“. Отлагането със 6 месеца било в помощ на бизнеса. Промените в наредбата, която трябва да влезе в сила от 31 декември, са публикувани на сайта на Министерството на финансите за обществено обсъждане.

„Пазарът на ток е в хаос“, алармира „Труд“ с водещото си заглавие. Остават само три месеца малките фирми да се включат в този пазар. Липсва информационна кампания за това, става ясно от публикацията. „Труд“ допълва, че стопанските потребители биват заблуждавани с крайния срок за избор на доставчик - 30 септември. Енергийният експерт проф. Атанас Тасев съветва от страниците на вестника да се избира голям търговец на ток. И още нещо важно - договорът е индивидуален и може да бъде с различна продължителност.

Според заместник-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова, по две хиляди души на ден си намират работа напоследък. Това е тенденция , сходна с обстановката преди коронакризата, пояснява Русинова. В интервю за „Монитор“, тя подчертава, че ведомството е предвидило помощ от 150 милиона лева, за да може малки предприятия да наемат хора.

„Държавата не е дала и лев за епидемията“ е водещото заглавие на „Дума“. Парите, с които властта парадира, са от еврофондове, от Здравната каса и от дарения. Цитирано е интервю за БНР с председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

„Сушата изяде добивите от жито“, пише „Земя“. В община Шабла прибират по сто килограма от декар, което е пет пъти по-малко от миналото лято. Последните дъждове в Добричко пък са нанесли допълнителни поражения в житните масиви.

Заради стагнацията на европейските пазари коронакризата е засегнала търговията с билки, информира „Монитор“ на първа страница. Износът е намалял под 10 хиляди тона за една година, браншът прогнозира спад на цените. Пет хиляди лева е най-високата глоба за бракониерите на лечебни растения, поставени под особен режим с цел опазването на растителния вид, пише още вестникът.

Български учени от Селскостопанската академия създават пиво с цветя и билки, съобщава „Телеграф“. Вложени са екстракти от мента и маточина. Теменужки повишават нивото на антиоксидантите в пивото с 50 на сто.

„Хиляди онкоболни в Пловдив остават без лъчетерапия“, алармира „24 часа“. Лекари предупреждават, че ако не се купи нов линеен апарат за процедурата, пациентите ще ходят в Турция. От управата на Комплексния онкологичен център настояват Общинския съвет да отпусне средства, за да е сигурно лечението на повече от 5 500 пациенти.

Според „Телеграф“ сметките на абонатите на столичната „Топлофикация“ отново не са реални. В изравнителните сметки сумата е изготвена по формула, която тричленен състав на Върховния административен съд е отхвърлил. Новата формула, която топлинните счетоводители прилагат, е същата, съобщава изданието.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини