6 основателни причини да се къпете със студена вода

Докато повечето хора не биха си и помислили да си вземат студен душ, всъщност той носи много позитиви за здравето. Къпането със студена вода помага за засилване на цялостното психическо и физическо здраве, засилвайки волята и реакцията на нервната система. Вижте 6 причини да предпочетете студения душ.

Когато започнете редовно да се къпете със студена вода, ще забележите значителни промени в имунната, лимфната, кръвоносната и храносмилателната система на тялото ви. Студеният душ помага на тялото да се справя по-лесно със стреса, докато е изложено на екстремни условия, както и несъмнено калявате волята си. Освен това студената вода подобрява вида на косата и кожата, като намалява размера на порите и стимулира космените фоликули. Ето и причините, заради които си струва да започнете да се къпете със студена вода:

Засилва циркулацията в лимфната система

Лимфната система помага за елиминирането на отпадъците, бактериите и микробите от клетките в тялото. Претоварването на организма с токсини може да наруши работата на лимфната система. Тя се нуждае от достатъчно физическо движение от страна на човека, за да функционира нормално. Студената вода помага за свиване на лимфните съдове, карайки лимфната система да изпомпва лимфни течности в цялото тяло и по този начин организмът се освобождава от отпадъците. Студеният душ също така засилва имунната система, защото белите кръвни клетки спомагат за унищожаването на всякакви токсини в лимфната течност.

Подобрява кръвообращението

Доброто кръвообращение е от ключово значение за здравето на сърцето. Къпането със студена вода подобрява кръвообращението, защото студеният душ предизвиква по-бърза циркулация на кръвта към жизненоважни органи, за да ги предпази от екстремните температурни промени. По този начин към тях се доставят важни хранителни вещества и кислород. Освен това редовният студен душ ще помогне и за по-добра хидратация на кожата.

Намалява мускулното възпаление

Ако тренирате, вероятно сте запознати с болезненото усещане в мускулите след интензивна тренировка. Докато някои хора облекчават мускулното възпаление с локално прилагане на горещи компреси, студеният душ също е толкова ефективен. Къпането със студена вода помага за свиване на кръвоносните съдове, което намалява отока и възпалението. Много професионални спортисти се къпят със студена вода след тренировка именно поради тази причина. Ако страдате от хронично възпаление, опитайте да се къпете със студена вода като естествено лекарство.

Прави ви по-щастливи

Докато къпането със студена вода може да не излекува трайно депресията, със сигурност може временно да облекчи нейните симптоми. Взимането на студен душ може да подобри настроението на човек, тъй като студената вода задейства невромедиаторите, повишаващи нивата на щастие.

Подобрява вида на кожата и косата

Ако имате суха кожа и коса, студеният душ може да ви помогне да се преборите с този проблем. Горещата вода дразни и изсушава кожата, извличайки влагата от нея. От друга страна къпането със студена вода намалява размера на порите и стяга кожата, както и стимулира растежа на космените фоликули, правейки косата по-жизнена.

Подпомага отслабването

Студената вода подобрява притока на кръв, което от своя страна засилва метаболизма. По-бързият метаболизъм несъмнено пък ще доведе до отслабване. Освен това студеният душ помага за стимулиране на кафявите мазнини в тялото, което ускорява загубата на тегло. Кафявите мазнини съдействат за премахването на белите мазнини, които се натрупват около органите и талията.

Ако искате да се възползвате от множеството предимства на студената вода, започнете постепенно да привиквате тялото си към нея. В началото може да бъде бърз 3-минутен студен душ, по-важното е да го правите редовно. Много скоро ще забележите положителните промени, които настъпват във вашия организъм, както и психическата устойчивост, която все повече развивате с този тип студено къпане.

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини