"Спейс екс" ще изстреля 58 нови спътника от системата "Старлинк"

Американската компания "Спейс екс" планира да изведе в орбита поредната група малки спътници от системата "Старлинк" на 13 юни, предаде ТАСС.

Агенцията цитира съобщение на "Спейс екс" в Туитър, в което се казва: "Планираме изстрелването в събота 13 юни на 58 спътника от системата "Старлинк" и на три апарата на компанията "Планет лабс". Предвиденият час на старта с ракетата-носител "Фалкон-9" е 12:21 часа българско време. Нейната първа степен вече беше използвана двукратно за доставяне на товари за Международната космическа станция.

Микроспътниците "Планет лабс" са оборудвани с портативни телескопи и камери с висока резолюция. Тяхното предназначение е да изследват повърхността на Земята от орбита.

Мрежата "Старлинк" е предназначена да осигури достъп до високоскоростен интернет за потребители от цялата планета. За целта в околоземна орбита се извеждат голям брой малки спътници (с тегло до 500 кг). Те ще осигуряват интернет връзка със скорост 1 гигабит в секунда, което съответства на стандарта 5Джи (5G).

По оценки на компанията "Спейс екс" в орбита ще бъдат изведени общо 11 000 спътника, като пускането им в експлоатация ще струва около 10 млрд. долара.

Първите 60 спътника бяха изведени в орбита през май 2019 година.

Източник: dariknews.bg

Коментари в сайта

Последни новини