Apple спира да използва процесори от Intel за своите Mac

Apple Inc. се отказва от процесорите на Intel и преминава към собствени, разработени по патентована от ARM технология, предава Bloomberg. Дългоочакваният ход ще стане реалност през следващата година, когато на пазара ще бъдат пуснати първите Mac с ARM процесори. Очакванията са Apple да съобщи за промяната още в края на този месец на конференцията WWDC, за да даде достатъчно време на разработчиците да променят кода си.

Производителят на Mac държи около 10% от пазара на компютри и лаптопи, а промяната ще бъде постепенна сред всичките модели от гамата, така че Intel едва ли ще усети значителен спад на продажбите в краткосрочен план. Други производители като Microsoft, Lenovo и Samsung обаче също представиха лаптопи с ARM процесори, а решението Apple да премине на тях може да създаде вълна в индустрията.

Решението на Apple се дължи на забавения растеж на производителността на процесорите на Intel. В същото време ARM-базираните чипове отдавна са съпоставими на тези на Intel, като са и по-енергоефективни, което означава, че новите Mac може да са още по-тънки и леки в бъдеще.

Новите процесори ще използват същата технология, като тези, които компанията слага в iPhone и iPad. Това обаче не означава, че следващото поколение Mac ще използва мобилна операционна система - компютрите и лаптопите на Apple ще продължат да идват с macOS. На WWDC Apple ще представи и следващите версии на операционните си системи - iOS, iPadOS, mac OS, tvOS и watchOS - с акцент върху добавената реалност, сигурността и производителността.

Според Bloomberg компанията работи по поне три версии на собствени процесори за Mac, като първият ще бъде базиран на А14, който ще бъде използван в следващите модели iPhone. Производител ще бъде TSMC, която произвежда и процесорите на Qualcomm и AMD.

Източник: money.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини