Има ли край Вселената?

Изображение 1 от 2

    Астрономите все още не знаят точно кога първите звезди са се образували във Вселената, защото реално те все още не са открити. На базата на най-новите проучвания с помощта на космическия телескоп Хъбъл учените предполагат, че първите звезди и галактики може да са се образували дори по-рано, отколкото беше прието досега.

    Защо е така? Ние все още не можем да ги видим, дори и с най-голямото увеличение на най-добрия телескоп, който имаме.

    Наскоро група изследователи използваха легендарният Хъбъл, за да погледнат назад във времето и пространството с надеждата да изучат тези първи поколения звезди от ранната Вселена, които се наричат звезди от клас популация III.

    Телескопът надникна назад във времето, когато Вселената е била само на 500 милиона години - което се смята за пределна граница на възможностите на Хъбъл - и не откри никаква информация за тези първи звезди.

    Името звезди от Популация III е малко объркващо. Не трябва ли те да се наричат ​​звезди от Популация I? Нека си признаем, астрономите никога не са били много добри в наименуването на откритията си. Популация III звезди трябва да са изградени единствено от водород, хелий и литий - единствените елементи, съществували, преди процесите в сърцевините им да създадат по-тежки елементи, като кислород, азот, въглерод и желязо.

    Рачана Бхатавдекар от Европейската космическа агенция е ръководител на това проучване, като целта му е да изследва ранната Вселена от около 500 милиона до 1 милиард години след Големия взрив. Тя и нейният екип са разработили нова техника, която използва гравитационни лещи за увеличение на образа, като за целта тя премахва светлината от ярките галактики на преден план. Астрономите основно са наблюдавали звездния клъстър MACSJ0416, като освен Хъбъл те са използвали телескопа на НАСА Spitzer и специалната апаратура на Европейската южна Обсерватория.

    Всичко това е позволило на учените да открият галактики с по-малка маса, на разстояние, съответстващо на това, когато Вселената е била на по-малко от милиард години.

    "Не открихме доказателства за тези звезди от първото поколение Популация III в този космически времеви интервал", каза Бхатавдекар. "Тези резултати имат сериозни астрофизични последици, тъй като показват, че галактиките трябва да са се образували много по-рано, отколкото сме предполагали."

    Източник: hicomm.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини