Закриха институцията Обществен посредник в Кърджали по искане на ДПС

Изображение 1 от 2

    Институцията Обществен посредник в Кърджали бе закрита по искане на групата съветници на ДПС в местния парламент. Това стана след предложения на председателя на групата съветници на ДПС Лятиф Расим и на съветника Сезгин Бекир. ”За”гласуваха всички народници избраници от Движението, подкрепени от колегата им Радослав Милев от „Демократична България”. Против бяха съветниците на ПП ГЕРБ и БСП.

     Началото на сесията на местния парламент бе белязано с дебат за съдбата на институцията. Председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев предложи да отпадне точката за закриването на институцията. Колев подчерта, че създаването на институцията е било белязано с много надежди от неправителствени организации и граждани. Бързо обаче тя е била сграбчена от клещите на политическия диктат. Превърнала се в политически подслон на кадри на ДПС, в синекурна длъжност. Това предизвикало разочарование сред кърджалийци. Въпреки всичко, това е една гражданска даденост, която се нуждае от нови правила за да стане ефективна , подчерта Гроздан Колев. Той изрази мнението на ГЕРБ, че на общината е нужен обществен посредник, който да е еднакво отдалечен от партии и ползващ се с обществено признание.

    Против се обяви народният избраник от ДПС Мустафа Ахмед.

     ОТ БСП поискаха дебат сред неправителствените организации за излъчване на кандидат с обществено признание, както и да се създаде комисия за нов правилник за дейността на Обществения посредник.

    Опозицията определи предложението на ДПС като антидемократично.

     Кметът д-р инж.Хасан Азис отхвърли твърденията на Гроздан Колев като неоснователни. Той намери противоречие в думите му. От една страна ГЕРБ критикуват работата на омбудсманите Хакиф Емин и Расим Муса , а от друга държи за запазването на институцията. Тази институция трябваше да се насърчава не чрез отричане, а чрез подкрепа, посочи градоначалникът. За съжаление и сега, както преди година няма да стигнем до консус за определен кандидат, защото се подхожда политически, каза Хасан Азис.

      Сезгин Бекир посочи, че в момента законодателството позволява всеки кърджалиец да се обърне към националния омбудсман. Местни омбудсмани има само в две европейски държави, едната от които е България. Закриването на институцията няма да се отрази на демокрацията. Досега тя е била плод на политически договорки.Така се очертава и в бъдеще.

      Сезгин Бекир предложи закриването на институцията и освобождаването на екипа на Обществения посредник,като допълни предложението на Лятиф Расим.

      Той посочи,че ако в бъдеще националното законодателство регулира статута на местните обществени посредници, включително и тяхното финансиране ,въпросът отново ще бъде поставен на дневен ред пред сесия на Общинския съвет.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ог
      Огнян
      1 0
      19:38, 28 май 2020
      Лятифчо, на теб ти прилягаше кмет на с. Мост. Какво се набута в Кж? Имаш ли реално завършено висше образование? Или си с купена диплома? Други могат и академици да станат с плагиатство
    • 2
      Мл
      Младен
      1 0
      20:47, 28 май 2020
      Ало Лятиф, колко ти тежи багажа? Даваш ли си сметка?Вземи за свой заместник и тенекеджията, егати нивото..... срам голям
    • 3
      Ив
      Иван
      1 0
      22:18, 28 май 2020
      А бе артик Лятиф, ти за тук ли си? Премина ли през някоя школа как да лъжеш, това за което не те е учил бащата ти? Имаш ли знания, виждал ли си Конституцията на РБ и......?!!!
    Последни новини