На днешния ден празнуват спешните медици

Изображение 1 от 2

     

    Община Първомай се обслужва от филиал на Центъра за спешна медицинска помощ -Пловдив. В него работят двама лекари, двама асистент лекари и 6 фелдшери. Разполагат и с 3 линейки, една от които е съвсем нова и със съвременно оборудване.

    Днес те празнуват своя професионален празник - 27 май е  обявен за Световен ден на спешната помощ от тази година.

    Целта е да се обединят хората и управляващите по света мисловно и да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важността на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

    За проблемите и хубавите неща разговаряхме с д-р Димитрина Илиева отговорник на първомайския филиал.

    Тя започва с думи на благодарност към Димитър Желязков и хората, които дариха в неговата кампания. В резултат на събраните 3782 лв. Центърът разполага с 2 абсолютно нови ЕКГ апарата, 3 пулсоксиметъра, предстои да бъдат закупени и 2 глюкомера. Това според д-р Илиева са най-основните „оръдия на труда“ за спешния медик. „Благодаря и на Веселин Славов, който също ни подари екг апарат. Това, което направи обществеността на Първомай е жест, за който много хора могат да мечтаят“, каза още докторката и добави, че дори е усетила "бяла завист" от колегите си в Пловдив. Впечатлена е и от жеста на кмета Николай Митков. Разказва, че никога не са се виждали и не е успяла да му благодари за изключително бързата и адекватна реакция реакция на изискването да бъде обособено помещение за изолатор.

    „Работим в мизерни условия, с остаряла техника и ограничен бюджет“, споделя още д-р Илиева, но е благодарна за разбирането от хората.

    В Първомай няма много конфликтни ситуации. Случва се да дойде подпийнал пациент с претенции. Има случаи когато пациенти си измислят диагнози, за да си спестят ходене до личния лекар. Други бъркат спешния център с денонощен кабинет. Но спешните медици рядко отказват помощ.

    По време на кризисната ситуация в България спешните случаи рязко са намалели. Макар и рядко, са приемани обаждания от хора, които са си внушили, че имат симптоми на Ковид-19. За радост, в общината случай на този вирус няма установен. Спешните медици работят в условията на стрес и натиск, но водени от своята човечност. Често именно критичната ситуация е тази, която изважда на показ истинската същност на всеки.

    Честит празник на хората, призвани да ни помогнат в спешна ситуация!Пожелаваме им по-малко напрегнати моменти и повече разбиране от държавата.

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Facebook коментари

    Последни новини