Човешката дейност може да унищожи 50 милиарда години еволюция

Изображение 1 от 4

  Човешката дейност унищожава над 50-милиардна еволюционна история, като Карибите и части от Югоизточна Азия са най-засегнати, твърдят изследователи.

  Изследването на Лондонското зоологическо дружество и Imperial College картографирало еволюционната история на сухоземните гръбначни, включително птиците и бозайниците.

  Все по-нарастващия отпечатък на хората върху планетата е довел до унищожаването на милиони видове и тяхното еволюционно наследство.

  Колективната загуба на еволюционна история от милиони различни видове се равнява на 50 милиарда години – близо 4 пъти повече от възрастта на вселената.

  Лондонското зоологическо дружество твърди, че множество райони, отличаващи се с най-богата и уникална еволюционна история, са изправени пред безпрецедентен натиск.

  Те включват Карибите, Западните Гхати в Индия, големи части от Югоизточна Азия.

  Учените изследвали как райони с голяма концентрация на еволюционно отличителни и застрашени видове са повлияни от все по-нарастващия човешки отпечатък.

  Изследователите предупреждават, че сме изправени пред невъобразими загуби, ако не се опитаме да спасим глобалното биоразнообразие.

  Само влечугите ще изгубят поне 13 милиарда уникална еволюционна история, приблизително същия брой години от създаването на вселената.

  Анализирайки данни за риска от изчезване на около 25 000 вида, учените пресметнали и продължителността на еволюционната история – клони от дървото на живота – в момента застрашени от изчезване.

  Открили, че са застрашени поне 50 милиарда години еволюционно наследство, наред с голям брой видове.

  Най-големите загуби на еволюционна история ще бъдат обусловени от изчезването на цели групи тясно свързани видове, споделящи дълги разклонения от дървото на живота.

  В това число влизат люспеници и тапири.

  Ще изгубим и еволюционно отличителни видове, които се намират сами в края на изключително дълги разклонения от дървото на живота.

  Към тези значими и застрашени видове спадат крокодиловия гущер, китоглавата чапла, обитаваща влажните зони в Африка, и емблематичните ай-ай – нощни лемури с големи жълти очи и дълги пръсти.

  Новопроведеното изследване набелязва приоритенти видове за опазване, на база еволюционната им уникалност и силния натиск върху хабитатите им.

  От безкраки гущери и миниатюрни слепи змии до розови каецилиани – не знаем почти нищо за тези пленителни създания, много от които бавно вървят към изчезване, казват учените.

  Източник: dailymail.co.uk

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
  06 юли 2020
  Последни новини