Човешката дейност може да унищожи 50 милиарда години еволюция

Изображение 1 от 4

    Човешката дейност унищожава над 50-милиардна еволюционна история, като Карибите и части от Югоизточна Азия са най-засегнати, твърдят изследователи.

    Изследването на Лондонското зоологическо дружество и Imperial College картографирало еволюционната история на сухоземните гръбначни, включително птиците и бозайниците.

    Все по-нарастващия отпечатък на хората върху планетата е довел до унищожаването на милиони видове и тяхното еволюционно наследство.

    Колективната загуба на еволюционна история от милиони различни видове се равнява на 50 милиарда години – близо 4 пъти повече от възрастта на вселената.

    Лондонското зоологическо дружество твърди, че множество райони, отличаващи се с най-богата и уникална еволюционна история, са изправени пред безпрецедентен натиск.

    Те включват Карибите, Западните Гхати в Индия, големи части от Югоизточна Азия.

    Учените изследвали как райони с голяма концентрация на еволюционно отличителни и застрашени видове са повлияни от все по-нарастващия човешки отпечатък.

    Изследователите предупреждават, че сме изправени пред невъобразими загуби, ако не се опитаме да спасим глобалното биоразнообразие.

    Само влечугите ще изгубят поне 13 милиарда уникална еволюционна история, приблизително същия брой години от създаването на вселената.

    Анализирайки данни за риска от изчезване на около 25 000 вида, учените пресметнали и продължителността на еволюционната история – клони от дървото на живота – в момента застрашени от изчезване.

    Открили, че са застрашени поне 50 милиарда години еволюционно наследство, наред с голям брой видове.

    Най-големите загуби на еволюционна история ще бъдат обусловени от изчезването на цели групи тясно свързани видове, споделящи дълги разклонения от дървото на живота.

    В това число влизат люспеници и тапири.

    Ще изгубим и еволюционно отличителни видове, които се намират сами в края на изключително дълги разклонения от дървото на живота.

    Към тези значими и застрашени видове спадат крокодиловия гущер, китоглавата чапла, обитаваща влажните зони в Африка, и емблематичните ай-ай – нощни лемури с големи жълти очи и дълги пръсти.

    Новопроведеното изследване набелязва приоритенти видове за опазване, на база еволюционната им уникалност и силния натиск върху хабитатите им.

    От безкраки гущери и миниатюрни слепи змии до розови каецилиани – не знаем почти нищо за тези пленителни създания, много от които бавно вървят към изчезване, казват учените.

    Източник: dailymail.co.uk

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини