В Слънчевата система се появи необичаен и много странен обект

Системата за предупреждение за опасно приближаване към земята на астероиди АТЛАС е открила първия троянски астероид, който има опашка на комета, съобщава сайтът Phys.org.

В началото на месец юни 2019 година специалистите от споменатия проект засякоха астероида 2019 LD2 в орбита около Юпитер. При следващите наблюдения бяха потвърдени признаци на комета при този обект, в това число и наличието на газово-прахова опашка. В края на 2019 година и началото на 2020-а беше изяснено, че астероидът е преминал зад Слънцето. През месец април тази година той отново се появи в нощното небе, като запази кометната си активност.

Тъй като астероидът е троянски, той се движи по същата орбита, на която е Юпетер. Той се намира а едно и също разстояние от планетата в точката на Лагранж. LD2 лети преди Юпитер в състав от облак астероиди, в който се намират стотици небесни тела.

Повечето от "троянците" са били "пленени" в тази област преди милиарди години и всякакъв повърхностен лед отдавна се е изпарил при тях. Но под повърхността той някъде е могъл да се запази и LD2 може да послужи за доказателство на тази теза.

Астероидът-комета може да е бил прихванат от Юпитер съвсем неотдавна. Според друга версия кометните свойства при него може да са се появили при сблъсък с друг астероид, който е разкрил леда под повърхността му и той е започнал да се изпарява.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини